PSD este pregatit sa mearga la Cotroceni, dar fara Ion Iliescu. Liderul partidului, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca accepta invitatia lui Traian Basescu si a prezentat o lista de teme pe care vrea sa le discute in cadrul intalnirii. Intre punctele e
PSD este pregatit sa mearga la Cotroceni, dar fara Ion Iliescu. Liderul partidului, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca accepta invitatia lui Traian Basescu si a prezentat o lista de teme pe care vrea sa le discute in cadrul intalnirii. Intre punctele enuntate, Geoana a anuntat ca va dori sa clarifice relatia dintre presedinte si premier, dar si cine se ocupa de politica economica si sociala in aceasta perioada. El a spus ca tematica respectiva urma sa fie trimisa in cursul zilei de ieri la Cotroceni, pentru a fi aprobata de seful statului. "Daca pozitia noastra nu va fi acceptata, vom fi nevoiti sa ne regandim pozitia", a subliniat Geoana. Toate aceste lucruri lasau impresia ca "vizita" la Cotroceni a fost deja planuita in detaliu.
Intrebat insa daca senatorul Ion Iliescu va face parte din delegatia PSD, Geoana a raspuns ca nu se stie sigur, pentru ca nu s-a hotarat inca. Potrivit acestuia, un lucru sigur este ca "va merge conducerea partidului", adica presedintele, presedintele executiv si secretarul general. Mircea Geoana a incercat sa se justifice, explicand ca din conducerea PSD face parte intreg Biroul Permanent. Pana la urma, el a sustinut ca delegatia va fi formata in functie de formula propusa de seful statului, adica daca va chema numai liderii de partide, ori si sefii grupurilor parlamentare. Cu alte cuvinte, Iliescu va merge la Cotroceni doar in calitate de sef al grupului de la Senat, nu si ca lider al partidului.
De altfel, este cunoscut faptul ca atat in problema Parlamentului unicameral, cat si a votului uninominal, punctul de vedere oficial al PSD este diferit de cel al senatorului Iliescu.
Fostul sef al statului a reafirmat, ieri, ca nu agreeaza ideea unui Parlament cu o singura camera si a calificat drept benefica traditia tarii noastre privind Parlamentul bicameral. "Cel mai popular ar fi sa desfiintam Parlamentul. Putem dezbate si alte variante, nu doar pe aceea a Parlamentului unicameral", a afirmat Iliescu, amintind ca, prin modificarea Constitutiei, s-au luat o serie de masuri de eficientizare a celor doua Camere legislative.
In replica, Mircea Geoana a spus ca accepta "sfatul si opinia" lui Iliescu. "Exista si opinii in partid ca aceste masuri sa fie luate mai lent, gradual sau deloc", a adaugat Geoana, referindu-se atat la propunerea unui Parlament unicameral, cat si la cea de vot uninominal. In final insa, el a tinut sa precizeze ca cele doua proiecte vor fi supuse aprobarii Biroului Executiv central, iar "decizia BEx este decizie obligatorie pentru membrii partidului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.