Preturile la consumatorii care au platit abonament in perioada 1 aprilie - 10 iunie a.c. vor scadea, de la 1 octombrie, cu un procent de pana la 2,4 la suta, anunta un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (A
Preturile la consumatorii care au platit abonament in perioada 1 aprilie - 10 iunie a.c. vor scadea, de la 1 octombrie, cu un procent de pana la 2,4 la suta, anunta un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
Acest lucru inseamna ca pretul unui metri cub de gaz va fi mai mic in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, in comparatie cu cel din facturile de pe trimestrul trei al acestui an. Cei mai avantajati de aceasta scadere sunt consumatorii casnici. Astfel, in cazul Distrigaz Sud, pretul pentru 1.000 mc de gaz a fost in trimestrul trei de 699,79 RON, iar de la 1 octombrie pretul va fi de 688,63 RON pentru aceasta categorie. La celalalt operator important, Distrigaz Nord, la categoria B 1 (consumatori casnici), diminuarea va fi de la 694,77 RON/1.000 mc, suma aferenta pentru trimestrul trei, la 678,66 RON/1000 mc, cat a fost stabilit pentru trimestrul patru al acestui an. Preturile mentionate nu includ TVA.
Aceasta reducere a fost posibila, in principal, ca urmare a regularizarii celor doua sisteme de tarifare, cu abonament, respectiv fara abonament. Desi pretul gazelor din productia interna creste de la 1 octombrie a.c. de la 105 la 110 dolari/1.000 mc, iar cel din import, de la 225 la 252 dolari pe mia de metri cubi, o parte dintre aceste majorari au fost atenuate si de alti factori, cum sunt scaderea cursului valutar si a costului mediu de transport, ca urmare a cresterii volumelor de gaze in ultimul trimestru al acestui an.
Un alt argument este ca ponderea importului in balanta totala de consum scade pana la circa 38 la suta. Comunicatul mai precizeaza ca ANRGN isi mentine decizia de a nu mai proceda la nici o majorare de preturi pana la sfarsitul acestui an.
De asemenea, regularizarea anuntata este necesara pentru ca sistemul de tarifare cu abonament isi dovedeste eficienta numai daca se aplica pe o perioada de un an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.