Banca centrala a Lituaniei a atras de curand atentia Guvernului ca planul de preluare a pachetului de actiuni pe care compania petroliera rusa Iukos il detine la rafinaria Mazeikiu Nafta ar putea pune in pericol aderarea la zona euro, programata pent
Banca centrala a Lituaniei a atras de curand atentia Guvernului ca planul de preluare a pachetului de actiuni pe care compania petroliera rusa Iukos il detine la rafinaria Mazeikiu Nafta ar putea pune in pericol aderarea la zona euro, programata pentru 2007, transmite Mediafax. La inceputul acestei saptamani, premierul lituanian, Algirdas Brazauskas, a anuntat ca are in vedere contractarea unui imprumut pentru preluarea pachetului de 53,7% din actiunile singurei rafinarii a statului, detinuta de Iukos, urmand ca apoi sa vanda o parte din aceste titluri la un pret superior celui de achizitie. Seful departamentului economic al bancii centrale, Raimondas Kuodis, a declarat pentru cotidianul Lietuvos Rytas ca daca initiativa Guvernului va esua, Lituania ar putea sa incalce reglementarile UE care stabilesc limita deficitului bugetar la 3% din PIB. "Intreaga suma trebuie recuperata pana la sfarsitul anului, intrucat candidatura Lituaniei pentru zona euro va fi analizata de oficialii de la Bruxelles in functie de rezultatele din 2005", a spus Kuodis. El a precizat ca modul in care fondurile vor fi inregistrate in conturile statului poate avea ca efect respectarea criteriului mentionat sau depasirea sa. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nemira Pumprickaite, a respins temerile invocate de reprezentantul bancii centrale. Potrivit ministrului Finantelor, deficitul bugetar al Lituaniei va fi in acest an de 2,3% din PIB, cu 0,2% sub nivelul estimat anterior.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.