Dupa o pauza de mai multe saptamani, joia trecuta Finantele au reluat licitatiile de titluri de stat. De la jumatatea lui august, BNR a inceput sa nu mai aspire supralichiditatea de lei din piata monetara, incercand sa forteze bancile sa reduca doban
Dupa o pauza de mai multe saptamani, joia trecuta Finantele au reluat licitatiile de titluri de stat. De la jumatatea lui august, BNR a inceput sa nu mai aspire supralichiditatea de lei din piata monetara, incercand sa forteze bancile sa reduca dobanzile la creditele in lei si sa reduca nivelul celor in valuta. In acest moment exista cel putin echivalentul in lei a patru miliarde de euro care nu isi gasesc debuseul. Saptamana trecuta BNR a atras doar 2,5 miliarde lei prin vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, la o dobanda medie de 6,59%/an, cu 0,4% sub maximul acceptat. Dobanda maxima acceptata a fost de 7% pe an, cu 1,5 puncte procentuale sub nivelul de la licitatia precedenta din august. Licitatia de joia trecuta a reprezentat prima operatiune de sterilizare efectuata de BNR in septembrie. Profitand de aceasta situatie, Finantele au lansat o noua emisiune de titluri de stat cu scadenta la trei. Flamande de plasamente, bancile au supralicitat de peste 6 ori emisiunea care a avut o valoare de 100 milioane lei. Supraoferta de cumparare a echivalat cu o scadere a dobanzii la 6,47%, fata de 7,6%, la inceputul lui august. Pana la licitatia de saptamana trecuta dobanzile au fluctuat intre 6,75 si 8%. Daca la licitatiile de luna trecuta clientii bancari au putut sa cumpere titluri, de data aceasta intreaga emisiune a fost subscrisa de banci.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.