Directia de Sanatate Publica Salaj, iar acum asteapta verdictul medicilor in privinta sanselor de refacere a degetului copilului lor. La inceputul saptamanii trecute, sotii Banta au venit cu bebelusul lor, un baietel de numai trei saptamani, la Sp
Directia de Sanatate Publica Salaj, iar acum asteapta verdictul medicilor in privinta sanselor de refacere a degetului copilului lor. La inceputul saptamanii trecute, sotii Banta au venit cu bebelusul lor, un baietel de numai trei saptamani, la Spitalul Judetean din Zalau, pentru ca micutul se simtea rau. Nu voia sa manance, vomita si nu mai lua in greutate. "Nu aveam destul lapte ca sa-l alaptez, asa ca-l hraneam si cu lapte praf. E primul nostru copil si imediat cum am vazut ca nu se mai opreste din plans si vomita, am dat fuga cu el la Zalau, la spital. Am zis ca aici sunt medici mai buni, care o sa-l ajute", spune Cosmina (23 de ani), mama bebelusului. La spital, medicii au decis sa-l hraneasca prin perfuzii, pentru ca era deshidratat, numai ca atunci cand i-au pus perfuzia asistentele i-au prins bebelusului degetul mare de la mana stanga sub leucoplastul cu care au fixat-o. "Eu am vazut ca i-au prins degetutul, dar ce puteam sa fac? Erau asa de repezite. Daca ati sti cum se purtau cu el, parca era un om mare, nu un copil", adauga Lucian, tatal copilului. in cateva zile, bebelusul a prins puteri, iar miercuri seara urma sa-i fie scoasa perfuzia. Mama il tinea pe micut in brate, iar o asistenta care tocmai intrase in tura se pregatea sa-i taie leucoplastul. "Eu chiar i-am spus sa aiba grija cu foarfeca, pentru ca baiatul are degetelul prins inauntru. Asistenta vorbea cu o alta pacienta din salon si mi-a zis sa stau linistita, ca stie ea ce face. La un moment dat, s-a mirat: "dar ce rau taie foarfeca asta"".

"Doamna, i-ati taiat degetul!"

Cand totul parea sa se fi terminat, Cosmina, mama bebelusului, a va-zut o bucata din degetul copilului rostogolindu-se pe patura de spital. "Am vazut cum a cazut o bucata din degetul copilului meu. Era buricul degetului cu o bucata de unghie. Tremuram toata. L-am luat in palma si i l-am aratat asistentei: "Doamna, i-ati taiat degetul!" Ea mi-a raspuns ca nu i-a taiat nimic, pentru ca nu curgea sange. "Cum nu i-ati taiat? Uitati buricul la mine in palma!"" Asistenta s-a uitat la bucata de deget din palma mamei si la mana bebelusului, din care incepuse sa curga sange, si-a pus ochelarii pe nas si a exclamat: "Doamne, ce-am facut?" Un chirurg din cadrul spitalului l-a operat pe micut. "M-am speriat foarte tare. in noaptea aia n-am putut sa pun geana pe geana", isi aminteste mama cu ochii in lacrimi. "Asistentele au vrut sa-mi dea calmante ca sa dorm, dar cum puteam sa ma culc asa, cand copilul meu plangea de durere, iar cand nu plangea, suspina si tresarea ori de cate ori ma apropiam ca sa-l iau in brate?" Sotii Banta au facut deja plangere la conducerea spitalului, la politie si la Directia de Sanatate Publica Salaj. "Ne-au spus ca e cea mai buna asistenta din spital si ca e prima greseala de cand lucreaza aici. Dar eu ce sa fac cu durerea copilului meu? Are degetul prins in copci si nu stiu daca o sa se refaca sau daca nu o sa-i ramana semn pentru toata viata. Asistenta mi-a zis ca pot sa fac ce vreau cu ea, dar eu nu vreau decat sa se faca dreptate. Daca stia ca nu vede bine, de ce nu si-a pus ochelarii de la bun inceput? Am asteptat foarte mult copilul asta, dupa ce anul trecut am pierdut o sarcina. Acasa, patutul lui Antoniu e gol, iar eu umblu cu el dintr-un spital in altul." Vineri dimineata, medicii de la Spitalul Judetean din Zalau l-au trimis cu o ambulanta pe micut impreuna cu mama lui la Cluj, la Clinica de Chirurgie Infantila. "Toti cei de aici s-au crucit. Mi-au spus ca n-au auzit de asa un caz de cand sunt ei. inca nu pot sa-mi spuna ca degetul se va reface suta la suta." Din pacate, nu am putut afla care este starea bebelusului de la nici unul dintre medicii de la clinica din Cluj. Contactat telefonic de reporterii Libertatii la o zi dupa ce micutul pacient ajunsese la Cluj, directorul spitalului ne-a oferit un raspuns cel putin surprinzator: "Ce caz? Eu nu am fost informat de nici un caz, desi am stat in spital vineri pana la ora 16. si chiar daca as fi stiut ceva, tot nu as fi putut sa va dau informatii, pentru ca trebuie sa respect confidentialitatea actului medical"

"Este un fragment de cinci milimetri"

Directoarea Spitalului Judetean din Zalau, unde a avut loc incidentul ne-a declarat ca toti au fost foarte afectati de cele intamplate. "intr-adevar, este o culpa medicala, dar vreau sa precizez ca asistenta noastra nu i-a taiat degetul bebelusului. Este vorba despre un fragment de 5 pe 5 pe 2 milimetri continand piele si tesut celular subcutanat. Regretam cu totii acest accident, mai ales ca este vorba despre o asistenta cu 32 de ani vechime, care nu a avut niciodata nici o reclamatie", ne-a declarat dr. Liliana Neaga. in cadrul spitalului a fost constituita o comisie de cercetare disciplinara care va analiza imprejurarile in care s-a petrecut accidentul si va stabili in ce fel va fi sanctionata asistenta in cauza.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.