Revelion de doi lei
Circa 135.000 de turisti romani au petrecut Revelionul in hotelurile si pensiunile din tara, unde au cheltuit 152,4 milioane de lei (42 de milioane de euro), iar peste 20.600 de persoane au ales destinatii externe, pl
Revelion de doi lei
Circa 135.000 de turisti romani au petrecut Revelionul in hotelurile si pensiunile din tara, unde au cheltuit 152,4 milioane de lei (42 de milioane de euro), iar peste 20.600 de persoane au ales destinatii externe, platind 8,85 milioane euro, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). "In turismul intern, cele mai solicitate statiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%, dar si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ocupandu-se 85% din capacitatea de cazare", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Totodata, hotelurile si restaurantele din orasele mari au primit aproximativ 40.000 de turisti, in timp ce pensiunile agroturistice au gazduit 12.000 de turisti. La aceste cifre se adauga aproximativ 25.000 de turisti care au petrecut sarbatorile in diferite statiuni balneoclimatice. Pentru turistii care au preferat sa petreaca Revelionul in strainatate, cele mai solicitate destinatii au fost Grecia, Austria, Turcia, Egipt, Bulgaria, Franta sau Tunisia. Fata de anul trecut, numarul de turisti a crescut cu aproximativ 12% in perioada sarbatorilor de iarna, fara a lua in calcul turistii individuali care nu au apelat la agentiile de turism. Potrivit FTPR, preturile sejururilor vor scadea cu aproximativ 50% in perioada urmatoare. (C.S.)
Carom austriac
Reprezentanti ai firmei austriece Energy Bio Chemicals (EBC) au semnat, ieri, minuta finala pentru cumpararea Carom Onesti, singura unitate de productie care a fabricat in Romania cauciuc sintetic, transmite Rompres. Dupa patru incercari de privatizare nereusite, urmate de scandalurile provocate de achizitionarea pachetului majoritar de catre grupul financiar al fratilor Iancu - patronii actuali ai clubului Poli Timisoara - si, apoi, de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, Carom a fost declarata, in justitie, in stare de faliment la finele anului 2006. Conditiile de cumparare obtinute de austrieci produc, insa, teama in randul celor circa 250 de salariati care au mai ramas din cei peste 1800 cati lucrau la Carom in 1990. Sindicalistii de la Carom solicita in mod expres ca unitatea de productie in care sunt angajati sa nu fie data la fier vechi, ci sa fie repornita. Daca in 30 de zile de la publicarea acestuia nu va fi formulata vreo alta oferta mai buna decat cea avansata de Energy Bio Chemicals, atunci austriecii vor deveni proprietarii Carom. (G.M.)
Subventii agricole din februarie
Primele plati catre fermierii romani vor fi efectuate, cel mai probabil, dupa data 15 februarie 2008, a declarat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, informeaza Rompres. "Estimam ca pana in jurul datei de 20 ianuarie vom finaliza toate controalele la fermele care au solicitat plati directe pe suprafata din fondurile europene si vom autoriza platile. Mijlocul lunii februarie este termenul, cel mai probabil, la care vom demara plata pe suprafata", a precizat Gherghelas. Potrivit acestuia, in prezent APIA mai are de controlat 6900 de ferme in teren si inca 4600 de ferme prin sistemul de teledetectie. Dan Gherghelas a precizat ca plata integrala a subventiilor pe suprafata pentru cele 1,25 milioane de ferme va fi finalizata in aproximativ trei luni. (L.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.