Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea au semnat ieri o scrisoare pe care au expediat-o tuturor celor interesati: politicieni, societate civila sau presa, cu scopul de a convinge pe toata lumea sa ia in brate ideea votului uninominal. "PSD pro
Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea au semnat ieri o scrisoare pe care au expediat-o tuturor celor interesati: politicieni, societate civila sau presa, cu scopul de a convinge pe toata lumea sa ia in brate ideea votului uninominal. "PSD propune intoarcerea politicienilor la nevoile tarii si ale cetatenilor, prin doua instrumente fundamentale: votul uninominal si simplificarea institutionala, la care Parlamentul unicameral este o tema de dezbatere", se arata in scrisoarea- apel, care pledeaza pentru reforma clasei politice prin reforma institutiilor si a sistemului de vot, "respectul fata de lege si apararea democratiei si a institutiilor statului de drept". Pesedistii s-au mirat de faptul ca presedintele Basescu le-a devenit aliat "neasteptat" in incercarea de a impune votul uninominal, dar nu s-au abtinut sa-l banuiasca de "alte interese decat reforma reala a clasei politice", adica idealul suprem al PSD. Potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, introducerea votului uninominal s-ar putea adopta in aceasta legislatura, ideea fiind sustinuta, cel putin la nivel declarativ, de mai multi lideri politici. Tot Geoana, care a perorat intens pe aceasta idee, fericit ca propunerea a iscat atatea reactii, a spus ca votul uninominal ar fi o lovitura data clientelismului de partid, va stopa frauda electorala "cu autobuzul", fiind solutia de reformare a clasei politice si a partidelor politice. Plecand de la ideea corecta ca PSD a pierdut "destul de mult" in campania electorala din cauza acuzatiilor de coruptie, Adrian Nastase s-a gandit ca, prin votul uninominal, s-ar distruge aceasta legenda nefericita despre pesedisti. "Castigul nostru ar fi extraordinar, pentru ca am distruge o legenda", a spus Nastase. Liderul PSD a fost chiar mai optimist decat atat si a spus ca votul uninominal ar putea aduce partidului si un castig in privinta scorului electoral. Ulterior, liderii PSD au amintit ca parlamentarii partidului au depus acum cateva luni, la Parlament, un proiect de lege privind votul uninominal, dar care nu a fost inca luat in dezbatere. Conform proiectului de lege, parlamentarii ar fi alesi in circumscriptiile electorale pe baza de vot uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.