Personajul principal al unei escrocherii financiare derulate in Republica Moldova, cu un prejudiciu care se ridica la 5 milioane de dolari, a fost capturat la Galati. La fel de celebru ca si "mama FNI", Ioana Maria Vlas, Caras a pus pe urmele sale o

Personajul principal al unei escrocherii financiare derulate in Republica Moldova, cu un prejudiciu care se ridica la 5 milioane de dolari, a fost capturat la Galati. La fel de celebru ca si "mama FNI", Ioana Maria Vlas, Caras a pus pe urmele sale o armata de politisti.
Ofiterii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) au reusit sa-l prinda pe Nicolae Caras, cautat de mai bine de 6 ani de autoritatile de la Chisinau si condamnat la 25 de ani de inchisoare. Liderul unei organizatii criminale deosebit de periculoase, barbatul a pus la cale o afacere de tipul unui joc piramidal.
Prin vanzarea unor actiuni catre populatie, cu promisiunea unor profituri impresionante, Caras a reusit sa pacaleasca aproape 5.000 de conationali. Isteria generala a investitorilor s-a declansat in momentul in care si-au dat seama ca au fost trasi pe "sfoara". Afland ca barbatul a fugit din tara, moldovenii pacaliti au organizat numeroase actiuni de protest in fata Presedintiei, starile conflictuale dand batai de cap autoritatilor. Din 1999 de cand a disparut, politistii l-au "vanat" continuu, reusind sa-l localizeze la Galati. "Initial, nu am avut certitudinea ca cel cautat de politistii din Republica Moldova se afla in Romania. Fusesem informati ca este urmarit international, insa mai multe date nu aveam. Am ajuns la el cu ajutorul unor persoane din anturaj. Este posibil sa se faca vinovat si de alte fapte, sa fie alte interese la mijloc, insa extradarea s-a cerut pentru escrocheria de 5 milioane de dolari", sustin surse judiciare.

Extradat in regim de urgenta

Desi autoritatile de la Chisinau nu au oferit prea multe amanunte, ci doar faptul ca Vasile Caras a coordonat un grup criminal, politistii romani cred ca speta este complexa. Acest lucru poate fi dovedit si de faptul ca ieri dimineata, Caras a si fost extradat, pentru a raspunde penal in tara sa. Graba cu care s-au derulat evenimentele da impresia ca Vasile Caras este un personaj important si care poate dezlega multe mistere la Chisinau. Desi din paguba s-au recuperat foarte putini bani, politistii romani spun ca trimiterea lui dupa gratii pentru 25 de ani ar mai putea calma spiritele in Republica Moldova.
Pe 7 septembrie a.c., barbatul a fost prins in Galati, unde locuia fara forme legale, dupa ce colindase mai multe orase din Romania. De profesie chimist, intelectualul-escroc sau "infractorul tehnic", asa cum l-au numit anchetatorii, se ocupa acum cu comercializarea de aparatura medicala. Nu a opus rezistenta cand a fost incatusat si a declarat ca este sarac lipit pamantului. La prima vedere a fost crezut pe cuvant, pentru ca asupra sa a fost gasita o singura bancnota de 100.000 lei vechi. In apartament au fost descoperite 2 pasapoarte rusesti originale, dar care erau expirate, ceea ce i-a convins pe politisti ca in toamna lui 2003 el a intrat fraudulos in Romania.

"Crucea de merit" pentru Crima Organizata

In cadrul unei intalniri oficiale intre reprezentantii Politiei de peste Prut si cei de la Bucuresti, Vladimir Botnari, prim viceministru al Ministerului Afacerilor Interne din Republica, i-a decorat cu "Crucea de merit", in urma cu doua zile, pe politistii care l-au capturat pe Caras. Este vorba despre comisarul sef Ionel Pasquale, comisar Viorel Gurau, inspector principal Laurentiu Paun, subinspector Emil Serban, agent sef adjunct Dan Vasile, agent sef adjunct Dan Cocu si agent sef adjunct Eugen Stoica, toti de la BCCO Galati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.