Pianistul francez Gabriel Tacchino, dirijorul englez Sir Roger Norrington si pianistul si dirijorul german Christian Zacharias sunt trei dintre vedetele acestei seri, invitate sa concerteze pe scena Festivalului International "George Enescu". Un virt
Pianistul francez Gabriel Tacchino, dirijorul englez Sir Roger Norrington si pianistul si dirijorul german Christian Zacharias sunt trei dintre vedetele acestei seri, invitate sa concerteze pe scena Festivalului International "George Enescu". Un virtuoz al pianului, cu o cariera de solist international ce numara cinci decenii, Tacchino a fost si este invitat in principalele festivaluri ca solist al celor mai prestigioase orchestre ale lumii - din Boston, Londra, Dresda, Berlin, Scala din Milano, Luxembourg, Paris, Monte - Carlo, Strasbourg. In aceasta seara, va fi protagonistul recitalului sustinut de Cvartetul "Enesco", la Ateneul Roman, ora 17.00. In program: Cvartetul nr. 1 "Musiques compatibles" de Myriam Marbe, Cvartetul nr. 5 "Zones d'oubli" de Anatol Vieru, Cvartetul nr. 2 de Philippe Hersant si Cvintetul cu pian op. 42 de Louis Vierne.
O alta prezenta remarcabila in Festivalul Enescu este Sir Roger Norrington, care va dirija, in aceasta seara, concertul Orchestrei simfonice a Radiodifuziunii din Stuttgart de la Sala Mare a Palatului (ora 19.30). In program: J. Brahms - Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in re minor op. 15; G. Mahler - Simfonia nr.4 in sol major "Cornul fermecat al baiatului". Solisti: pianista Helene Grimaud si mezzo-soprana Eva Jankova. Roger Norrington s-a consacrat in special muzicii secolului al XVIII-lea, care i-a adus gloria mondiala. "Creativitatea este cel mai important lucru intr-un demers muzical. Ea este o datorie pentru aceia care interpreteaza la instrumente vechi. Pentru a prezenta muzica vie trebuie sa-ti asumi riscurile", declara in urma cu cativa ani.
In cadrul concertelor de la miezul noptii sustinute la Ateneul Roman, Orchestra de camera din Lausanne va interpreta, la ora 22.00, Integrala concertelor pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven. Dirijorul si solistul concertului: Christian Zacharias. Considerat unul dintre cei mai mari pianisti germani, Christian Zacharias are reputatia unui muzician consecvent si fara compromisuri. Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann si Ravel fac parte din repertoriul sau.
Radio Romania Muzical va transmite, in direct, aceste evenimente aflate sub egida Festivalului Enescu. In pauza, postul de radio va difuza ample interviuri cu Gabriel Tacchino, Roger Norrington, Helene Grimaud si Christian Zacharias.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.