Artistul plastic timisorean Suzana Fantanariu si compozitorul bucurestean Liviu Danceanu au fost anuntati ieri, intr-o conferinta de presa, drept primii bursieri "Constantin Brancusi" si "George Enescu" ai Institutului Cultural Roman. Valoarea bursel
Artistul plastic timisorean Suzana Fantanariu si compozitorul bucurestean Liviu Danceanu au fost anuntati ieri, intr-o conferinta de presa, drept primii bursieri "Constantin Brancusi" si "George Enescu" ai Institutului Cultural Roman. Valoarea burselor este de 1300 de euro lunar, timp de trei luni, artistii urmand sa lucreze in atelierul contractat de statul roman la "Cite Internationale des Arts" din Paris. Cele doua programe de burse sunt destinate plasticienilor si muzicienilor romani cu rezultate remarcabile. Castigatorii au fost desemnati, la sfarsitul lunii august, dupa examinarea celor 146 de dosare depuse (114 - arte plastice, 32 - muzica). Din jurii au facut parte personalitati din cele doua domenii. Urmatoarea etapa a concursului pentru bursele "Constantin Brancusi" si "George Enescu" va fi demarata in ianuarie 2006. La aceeasi conferinta de presa au fost facute publice si hotararile luate la prima intalnire, de acum doua zile, a Consiliului de Conducere al ICR-ului. Astfel, au fost aprobate strategia institutului pentru 2005-2008, noua organigrama (cu infiintarea unei directii de marketing si a unui departament de finantari) si proiectele avizate pentru 2005 (unele din ele datand de pe vremea vechii conduceri). A fost, de asemenea, inaintata catre Ministerul de Finante o propunere privind cresterea bugetului (cu aproape 100%), pentru echilibrarea cheltuielilor pentru derularea de programe cu cele administrative (preponderente, in acest moment). Asta, in conditiile in care o parte din bugetul acestui an va fi returnat, din cauza renuntarii la o parte din activitatile finantate anterior de ICR - turnee nostalgice pentru diaspora si publicatii culturale - si amanarii inceperii de reparatii la sediu, o cladire de patrimoniu revendicata.
Printre programele actuale ale Institutului Cultural se numara cel privind organizarea in strainatate a centenarului Enescu si (de data asta, un program multianual) unul de traducere a autorilor romani in limbi straine. ICR dezvolta in prezent si un proiect de accesare virtuala a informatiilor culturale la zi, pe situl www.romaniaculturala.ro ("pagina pentru minte, mouse si tastatura"), urmand ca si adresa institutului (www.icr.ro) sa se transforme intr-un portal al tuturor institutelor romanesti din strainatate.
Urmatoarea conferinta de presa, avand ca tema evaluarea institutelor din afara tarii, e programata pentru inceputul lunii viitoare. (I. POPOVICI)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.