Eghera (fr. aiguière): Cana inalta, cu picior, cioc si toarta destinata spalarii mainilor in timpul banchetelor. Paternitatea geografica: Grecia antica. In functie de perioada cultural-istorica in care a fost folosita - din antichitate pana in perio
Eghera (fr. aiguière): Cana inalta, cu picior, cioc si toarta destinata spalarii mainilor in timpul banchetelor. Paternitatea geografica: Grecia antica. In functie de perioada cultural-istorica in care a fost folosita - din antichitate pana in perioada Evului Mediu, cand a cunoscut o mare raspandire, de la Renastere pana aproape de secolul al XX-lea - a dobandit varii elemente decorative. Astfel, in Renastere se remarca prin eleganta formei, iar barocul ii sporeste ornamentatia. Mai tarziu, incepand cu prima jumatate a secolului al XVIII-lea, apare eghera cu capac intrebuintata pentru servirea vinului (Italia, Spania). Materialele din care era confectionata, de-a lungul epocilor - de la metale pretioase la arama, cristal, ceramica, sticla - reflecta fastul, dar si interesul pentru acest obiect (foto).
Environment (engl): Compunerea spatiala a ambientului de catre un artist, care foloseste cele mai variate materiale - apa, pietre, nisip, iarba, pamant-, precum si mediile - radio, televiziune - cu scopul de a atrage publicul privitor.
Ex-voto: Termenul, de origine latina, desemneaza un obiect (tablou, inscriptie, piese de arta decorativa si chiar bijuterii din metale pretioase) donat de catre o persoana unui lacas de cult. Gestul este facut drept multumire pentru implinirea unei dorinte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.