Si-a petrecut prima jumatate a vietii eliminandu-si dusmanii iar in cea de-a doua a avut grija sa nu fie ucis de cei pe care ii slujise. Juan Vives, agent secret al regimului Fidel Castro vreme de 20 de ani, isi dezvaluie secretele in "El Magnifico",
Si-a petrecut prima jumatate a vietii eliminandu-si dusmanii iar in cea de-a doua a avut grija sa nu fie ucis de cei pe care ii slujise. Juan Vives, agent secret al regimului Fidel Castro vreme de 20 de ani, isi dezvaluie secretele in "El Magnifico", carte autobiografica care va vedea in curand lumina tiparului. Fie ca vorbeste despre moartea revolutionatului Ernesto "Che" Guevarra, "sinuciderea" presedintelui chilian Salvador Allende sau despre fratii Fidel si Raul Castro, Vives are propria versiune care difera foarte mult de cea oficiala. Cartea sa va fi lansata mai intai in limba franceza, pentru ca abia peste cateva luni sa apara pe piata si varianta in limba spaniola. "Aceasta carte, stiu, este o condamnare la moarte", precizeaza Vives, acum in varsta de 63 de ani. Juan Vives este doar un pseudonim al agentului secret cubanez, iar "El Magnifico" este numele sau de lupta, alaturi de gradul de capitan, pe care le-a obtinut in timpul luptelor de guerilla contra regimului Fulgencio Batista, in 1959. Antrenat de KGB, Juan Vives a avut misiuni dintre cele mai diverse atat pe continentul sud-american, cat si in Europa, Asia - Vietnam, Africa - Algeria, Angola si Etiopia, inainte de a se exila in Franta la sfarsitul anilor '70.
Fostul agent Juan Vives "In Cuba se stie deja de mai multe luni de zile ce anume contine carte mea si am aflat ca a fost facuta chiar si o copie dupa manuscrisul meu, copie care circula in anumite cercuri. Am ales sa folosesc un pseudonim pentru ca nu doresc ca vecinii mei sa stie cine sunt", precizeaza Vives pentru presa franceza. In cartea sa, fostul agent cubanez scrie ca este absolut convins ca, in realitate, Che Guevarra a fost abandonat de catre Castro in 1967 in Bolivia, in timpul luptelor de guerilla. Fidel Castro "avea obiceiul sa-i transforme in icoane pe cei de care dorea sa scape", spune Vives. Ernesto Guevarra "a fost trimit la moarte sigura in Bolivia intr-o operatiune orchestrata de catre KGB si Stasi (serviciile secrete Est-Germane), cu consimtamantul Cubei", relateaza Vives, precizand ca aceste lucruri sunt binecunoscute "de catre cei avizati" inca din 1967.
Amintirea mortii din 1973 a presedintelui chilian Salvador Allende, caruia ii mai spune si acum "Chicho", este una deosebit de amara. "Sunt sigur ca l-au ucis si nu sunt singurul care crede acest lucru", mai scrie Vives, care continua: "oamenii au inceput imediat sa comenteze acest lucru. Fidel spusese in repetate randuri ca Allende nu trebuie sa ia calea exilului, ca trebuie sa moara ca un martir, si nu ca un las". Vives crede ca Allende a fost ucis de catre Patricio de la Guardia, seful securitatii presedintelui chilian. Salvador Allende a fost indepartat de la conducere, la 11 septembrie 1973, printr-o lovitura de stat condusa de generalul Augusto Pinochet.
In ceea ce priveste viitorul Cubei, Vives este deosebit de sceptic, precizand ca "succesiunea a avut deja loc". "Raul Castro este acum la putere, iar Cuba supravietuieste inca numai datorita turismului si gratie petrolului pe care Venezuela ni-l furnizeaza zilnic", precizeaza Vives.
In acelasi timp, el mai spune ca "presedintele venezuelean Hugo Chavez, manipulat de catre Castro, pregateste un razboi contra Columbiei. (...) La frontiera dintre Venezuela si Columbia exista un spital unde medicii cubanezi le acorda ingrijiri luptatorilor din guerilla din FARC (Fortele armate revolutionare columbiene). Chavez a achizitionat tone de armament", dezvaluie agentul "Vives". (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.