Cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare ce se vor desfasura, duminica, in Afganistan - primele democratice din istoria ultimilor 36 de ani ai tarii - talibanii isi intensifica ofensiva, decisi sa impiedice cu orice pret procesul elector
Cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare ce se vor desfasura, duminica, in Afganistan - primele democratice din istoria ultimilor 36 de ani ai tarii - talibanii isi intensifica ofensiva, decisi sa impiedice cu orice pret procesul electoral. Joi seara, un alt candidat la alegerile parlamentare, Abdul Hadi, a fost ucis de talibani, dupa ce a fost tarat din locuinta sa din Hazarjoft (provincia Helmand), informeaza Rompres. Acesta este cel de-al saptelea candidat omorat in ultimele cinci luni. Desi multi spera ca alegerile de duminica ii vor marginaliza pe talibani, in ultima perioada acestia au reusit sa semene in tara un climat de teama, asasinand candidati si lucratori electorali si rapind trei jurnalisti afgani. Confruntarile cu talibanii din ultimele sase luni s-au soldat cu moartea a 1.200 de persoane, fiind cea mai sangeroasa perioada de la caderea fostului regim de la Kabul. Fortele de securitate afgane, coalitia multinationala, condusa de SUA, si forta de pace a NATO se afla in alerta inaintea alegerilor. Pe 18 septembrie, aproximativ 12,5 milioane de afgani cu drept de vot se vor prezenta la urne pentru a alege Adunarea Nationala (Wolesi Jirga) si Consiliile celor 34 de provincii ale tarii, numarul candidatilor inscrisi fiind de 5.800. In pofida atmosferei extrem de tensionate, o suta de femei si-au anuntat candidatura.
Talibanii vor boicotarea scrutinului
Principala provocare se refera la asigurarea caracterului democratic al scrutinului, o noutate culturala intr-o tara in care peste 70% din locuitori sunt analfabeti si unde autoritatea comandamentelor locale si a sefilor de triburi domina zonele rurale. In plus, guvernul afgan si aliatii sai internationali, in frunte cu SUA, au fost criticati ca au permis ca numerosi comandanti locali si lideri de razboi sa candideze. Alegerile de duminica au loc la patru ani de la caderea regimului taliban, acuzat ca l-a gazduit pe liderul retelei Al-Queda, Osama ben Laden, ca urmare a interventiei militare a SUA. Acum, talibanii au ca scop declarat esuarea scrutinului pentru parlament. De altfel, cu putin timp inainte de inchiderea campaniei electorale, fortele talibane au lansat un ultim apel populatiei afgane, cerandu-i sa nu mearga la vot si amenintand cu noi atentate. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.