De peste ocean, presedintele Traian Basescu si-a inversat prioritatile si renuntand la temele economice si sociale, si-a aruncat ochii prin Parlament, descoperindu-l ineficient. in consecinta, privind in perspectiva, seful statului vrea Parlament uni
De peste ocean, presedintele Traian Basescu si-a inversat prioritatile si renuntand la temele economice si sociale, si-a aruncat ochii prin Parlament, descoperindu-l ineficient. in consecinta, privind in perspectiva, seful statului vrea Parlament unicameral, adica Senatul si Camera Deputatilor sa formeze un legislativ unic, cu un numar mult mai redus de parlamentari. Presedintele a anuntat chiar ca se gandeste la un referendum in acest sens.
Lezat de confiscarea propriului proiect politic, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca prin declansarea acestui referendum, in cazul in care populatia ar spune "da", Basescu ar urmari sa ajunga la alegeri anticipate pentru formarea acestui Parlament unicameral, prin alegerea altor figuri politice.
Presedintele Traian Basescu a primit o lovitura de gratie chiar din propria-i tabara. Premierul a declarat raspicat ca el nu sustine ideea unicameralismului parlamentar. Mai mult, el s-a aratat deranjat si de suprapunerea atributiilor pe care le au seful statului si primul ministru. "Nu sunt de acord cu ideea unui Parlament unicameral si nici colegii mei (...). Noi suportam, dupa 15 ani, rezultatul gandirii lui Ion Iliescu, care a generat republica semiprezidentiala si paralelismul dintre presedinte si premier, cat si bicameralismul, Senatul si Camera Deputatilor continuand sa se calce pe picioare".
Un alt atac, de aceasta data mult mai concret, a fost lansat de "aliatul" conservator Dan Voiculescu. "Daca era un an politic corect, in momentul in care noi am ridicat problema votului uninominal si a Parlamentului unicameral trebuia sa aiba o reactie. A preferat sa taca si sa arunce marea bomba de la New York. Un capitan de vapor nu este obisnuit ca cineva sa aiba alta parere decat el", spune Voiculescu.
Singura reactie prompta la propunerile presedintelui a avut-o liderul democrat Emil Boc, care a anuntat ca va cere Guvernului sa isi asume raspunderea pe un proiect de lege privind introducerea votului uninominal, adica alegerea directa a parlamentarilor de catre cetatean. Boc considera necesara si declansarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.