Compania ceha Zentiva a ajuns la un acord cu actionarii firmei de investitii Venoma Holdings, care detine controlul asupra producatorului roman de medicamente Sicomed, pentru preluarea titlurilor Venoma in schimbul sumei de 101,96 milioane de dolari.
Compania ceha Zentiva a ajuns la un acord cu actionarii firmei de investitii Venoma Holdings, care detine controlul asupra producatorului roman de medicamente Sicomed, pentru preluarea titlurilor Venoma in schimbul sumei de 101,96 milioane de dolari.
Potrivit unui comunicat transmis de Sicomed Bursei de Valori Bucuresti, transferul titlului de proprietate asupra actiunilor Venoma va avea loc "dupa indeplinirea unui numar de conditii suspensive", printre care aprobarea adunarii generale a actionarilor Zentiva, programata pentru luna octombrie.
Reprezentantii producatorului roman de farmaceutice estimeaza ca tranzactia va fi incheiata in jurul datei de 12 octombrie, anul acesta.Pe de alta parte, un comunicat dat publicitatii ieri de Zentiva, precizeaza ca plata pentru actiunile Venoma va fi realizata in numerar.
Venoma detine in prezent 50,98% din titlurile Sicomed, nivel la care a ajuns la inceputul acestui an, dupa ce a vandut - in doua randuri - pachete de 2,4%, respectiv 5% din actiunile companiei. Detineri semnificative la Sicomed mai au SIF Muntenia - 12% si SIF Oltenia - 10,14%. Venoma Holdings este detinuta de companiile de investitii Global Finance si GED Development, cu diferite participatii pe piata romaneasca.
Comunicatul Sicomed mai arata ca finantarea tranzactiei se va realiza din resurse externe atrase prin creditare, precum si din fonduri disponibile.
In plus, producatorul ceh de farmaceutice va lansa o oferta publica de preluare pentru restul de pana la 100% din actiunile Sicomed, la un pret ce nu va fi mai mic decat echivalentul in lei a 0,4797 dolari. Potrivit Zentiva, aceasta suma reprezinta o prima de 37% fata de pretul mediu de inchidere inregistrat de titlurile Sicomed la Bursa de Valori Bucuresti in luna incheiata la 13 septembrie.
Oferta trebuie sa primeasca, de asemenea, aprobarea actionarilor Zentiva, precum si pe cea a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, fiind de asteptat sa se incheie la finele acestui an.
Astfel, cele doua tranzactii vor insuma aproximativ 200 de milioane de dolari. Actiunile Sicomed vor fi reluate in sedinta de tranzactionare de azi, se mentioneaza in comunicatul emis de Bursa de Valori Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.