Compania ceha Zentiva a lansat o oferta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de fondul de investitii Venoma Holdings Limited la producatorul farmaceutic Sicomed Bucuresti, informeaza un comunicat al Sicomed remis Bursei de Valori
Compania ceha Zentiva a lansat o oferta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de fondul de investitii Venoma Holdings Limited la producatorul farmaceutic Sicomed Bucuresti, informeaza un comunicat al Sicomed remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Potrivit comunicatului, oferta evalueaza Sicomed la 200 de milioane de dolari, rezultand un pret pe actiune echivalent a 0,4797 dolari. Oferta este conditionata de rezultatele satisfacatoare ale analizei anumitor informatii privind Venoma si Sicomed si de negocierea contractelor definitive.
Actiunile Sicomed au fost cotate, marti, la inchiderea sedintei de tranzactionare a BVB, la 1,1 lei, in scadere cu 0,9% fata de ziua precedenta.
Calculand in functie de cursul de schimb publicat, marti, de Banca Nationala a Romaniei, de 2,8459 lei pentru un dolar, rezulta ca pretul oferit pe actiune de Zentiva este 1,3652 lei, cu circa 24,1% peste cotatia bursiera de marti.
"Venoma ne-a informat ca in acest moment, ca si actionarii sai, analizeaza oferta fata de alternativele strategice aflate la dispozitia lor. Desi discutiile care se asteapta sa continue pana pe data de 16 septembrie sunt intr-un stadiu avansat, nu exista nici o siguranta ca se va ajunge la un acord final", au precizat reprezentantii Sicomed.
In comunicat se mentioneaza ca oferta ar putea sau nu sa conduca fie la vanzarea Venoma urmata de o oferta de preluare voluntara, pentru intregul capital al societatii, fie doar la o oferta de preluare voluntara. Venoma Holdings detine in prezent 51 la suta din actiunile Sicomed. In urma cu cateva luni, fondul de investitii a vandut 7,4 la suta actiuni din pachetul de 58,4 la suta de titluri detinute la Sicomed. Detineri semnificative mai au SIF Muntenia - 12 la suta si SIF Oltenia -10,14 la suta.
Sicomed este unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente generice. Anul trecut Sicomed ocupa locul sase pe piata locala de profil, cu o cota de 4,5 la suta din totalul vanzarilor de produse farmaceutice din Romania.
Pe primul semestru al acestui an, compania a obtinut un profit net de 16,7 milioane lei (4,6 milioane euro), in crestere cu 66 procente fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cifra de afaceri s-a situat la 99,5 milioane lei (27,6 milioane euro), reprezentand un avans de 15 la suta fata de nivelul inregistrat in prima jumatate din 2004.
Rezultatele pe care compania si le-a propus pentru acest an vizeaza un profit de 34,1 milioane lei (9,2 milioane euro), reprezentand o crestere de 75 procente comparativ cu valoarea raportata in 2004.
Zentiva este prezenta pe piata romaneasca din anul 2000, in special pe segmentul simvastatinelor- medicamente destinate reducerii nivelului colesterolului si tratarii cardiopatiei ischemice. Pentru acest an, compania si-a propus dublarea vanzarilor pe piata romaneasca la 8,7 milioane de dolari, comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut.
Potrivit Reuters, dupa anuntarea intentiei de preluare, actiunile companiei cehe au crescut cu 4%, la 989,5 coroane, capitalizarea companiei ajungand la 1,58 de miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.