Situatia tragica de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica (CRRN) Gura-Ocnitei, din judetul Dambovita, continua. Totul porneste de la lipsa finantatorului: nici o institutie a statutului nu vrea sa-si ia responsabilitatea alocarii fondu

Situatia tragica de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica (CRRN) Gura-Ocnitei, din judetul Dambovita, continua. Totul porneste de la lipsa finantatorului: nici o institutie a statutului nu vrea sa-si ia responsabilitatea alocarii fondurilor necesare. Ieri, in timp ce George Didilescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) a sustinut o conferinta de presa referitoare la acest subiect, dr. Mariana Savulescu, directorul general al centrului si sora unui pacient internat la Gura-Ocnitei au fost tinute la intrarea in sediul ANPH. ''Este o conferinta de presa organizata de ANPH si de aceea dr. Savulescu nu poate participa'', a declarat Didilescu.

ANPH vede in pacientii cu dizabilitati psihice niste... clienti

Acesta a spus ca, in urma cu aproape o luna, cand a vizitat centrul, a gasit acolo ''380 de pacienti, clienti sau beneficiari, nici nu conteaza, care nu mai aveau ce manca. In sistemul sanitar, acesti oameni cu dizabilitati psihice sunt numiti pacienti, iar in sistemul de asigurari sociale, ei sunt numiti clienti sau beneficiari.
Asa prevede legislatia si de aceea, in actele scrise de mine, apar sub denumirea de clienti''.
Didilescu s-a laudat ca a reusit cu mari eforturi sa faca rost de bani pentru a le asigura hrana pacientilor de acolo pana la sfarsitul anului: ''Printr-o HG se va scoate de la fondul de rezerva la dispozitia Guvernului suma de patru miliarde de lei pentru mancarea pacientilor''. Din pacate, acesta nu a facut nici o referire la plata utilitatilor si a salariilor cadrelor medicale de la Gura-Ocnitei.
De nenumarate ori, Didilescu a repetat: ''ANPH nu are prevazuti bani in buget pentru centre de acest gen. Dosarul privind Gura-Ocnitei este pe masa mea si nu-i gasesc rezolvare. Conform unei legi de anul trecut, toate cele 150 de centre pentru persoanele cu dizabilitati trebuiau preluate de catre consiliile judetene. La Gura-Ocnitei, Consiliul Judetean Dambovita nu vrea sa preia centrul''.

Show Didilescu: ''Ce sa le facem ...? Sa-i tragem in teapa?"

''Ce sa le facem reprezentantilor consiliului judetean de acolo? Sa-i tragem in teapa? Sa-i dam in judecata pentru abuz in serviciu?'', s-a intrebat retoric conducerea ANPH. In acelasi timp, el a precizat ca nu stie de ce presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Gheorghe Ana nu vrea sa preia CRRN Gura-Ocnitei: ''Un lucru este sigur: consiliul local nu are fonduri pentru acest centru, in timp ce consiliul judetean are bani pentru mamutul de la Gura-Ocnitei. Va asigur ca ei au bani, caci la consiliul judetean totul se masoara in mii de miliarde de lei. In plus, la acest centru sunt internati pacienti din mai multe judete, iar judetele de provenienta ale pacientilor ar trebui sa faca deconturi''. Pe langa solutia preluarii de catre consiliul judetean a centrului, Didilescu a mai ''aruncat'' o solutie: preluarea acestuia de catre Ministerul Sanatatii.

Pichet cu bolnavii la Presedintie si ANPH

Dupa terminarea conferintei de presa, dr. Savulescu a intrat in sediul ANPH, declarand ca de trei luni salariatii de la Gura-Ocnitei nu si-au mai primit banii, iar pacientii nu mai au medicamente: ''Daca ne inchid gazele, ce facem cu cele patru miliarde de lei pentru hrana pacientilor? Daca centrul va fi preluat de consiliul judetean se va ajunge ca inainte de 1989, iar demedicalizarea centrului inseamna scaderea la jumatate a salariilor unor oameni care au o mare responsabilitate. Nu am nimic cu Didilescu, insa el considera ca acolo este hotel de cinci stele. El are sansa sa schimbe o lege proasta si sa faca o lege buna, dar sta linistit in scaunul lui''. Dr. Savulescu a anuntat ca, astazi, personalul si bolnavii de la Gura-Ocnitei vor veni la Bucuresti, unde vor picheta sediile Presedintiei si ANPH.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.