Presedintele Fondulului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet, a anuntat ieri ca, pana la ora actuala, fondul a acordat garantii IMM-urilor in valoare de 710 miliarde de lei vechi, aproape t
Presedintele Fondulului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet, a anuntat ieri ca, pana la ora actuala, fondul a acordat garantii IMM-urilor in valoare de 710 miliarde de lei vechi, aproape triplu fata de anul trecut, cand au fost acoperite credite doar pana la 260 de miliarde de lei. "Pana la sfarsitul anului, estimam ca vom acorda garantii care vor ajunge la suma de 900, chiar 1.000 de miliarde de lei", a declarat Saramet. Potrivit acestuia, va fi atinsa astfel o rata de expunere de 1/1, adica vor fi acordate garantii pana la limita capitalului de care Fondul dispune.
Presedintele FNGCIMM a explicat acest succes prin masurile promovate in ultimul an, in special cele destinate debirocratizarii. "Am redus foarte mult perioada de analiza a dosarului de solicitare a garantiei, astfel ca ciclul de aprobare a documentelor nu depaseste o saptamana, chiar pentru garantii de un milion de euro. De asemenea, am renuntat la unele limitari, acordand garantii si catre acele societati care au datorii (scadentate) la buget. Pentru acele societati pe care bancile le considera creditabile, acordam garantii la credite pentru plata datoriilor la buget", a declarat Aurel Saramet. Potrivit acestuia, capacitatea de garantare a FNGCIMM este de 4.000 de miliarde de lei. In scopul imbunatatirii accesarii fondurilor SAPARD, la solicitarea Ministerului Agriculturii, au fost create premisele sindicalizarii FNGCIMM cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru ca, din fonduri special alocate, sa fie garantate 100 la suta creditele de cofinantare in cadrul programului SAPARD. Potrivit presedintelui FNGCIMM, in acest scop vor fi alocate, anul viitor, din bugetul Ministerului Agriculturii, circa 3.000 de miliarde de lei, suma care urmeaza a fi impartita intre cele doua fonduri de garantare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.