Producatorii de ciment din Romania au investit pana in prezent peste 10 milioane de euro pentru dotarea fabricilor cu instalatii si echipamente necesare procesarii de deseuri, proces care va continua prin alocarea unor sume totalizand 30 de milioane
Producatorii de ciment din Romania au investit pana in prezent peste 10 milioane de euro pentru dotarea fabricilor cu instalatii si echipamente necesare procesarii de deseuri, proces care va continua prin alocarea unor sume totalizand 30 de milioane de euro.
"La nivelul industriei, investitiile realizate pana in prezent se ridica la peste 10 milioane de euro. Suntem inca la inceput si va trebui sa continuam acest proces. Investitiile se vor ridica undeva pe la 30 de milioane de euro", a declarat, ieri, Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM).
Aceste sume, provenite in totalitate din investitii straine, depind de o mai buna organizare a proceselor de colectare si sortare a deseurilor, a adaugat Rohan. O prima solutie este utilizarea si coprocesarea de cauciucuri uzate in industria cimentului", a spus Rohan.
Potrivit acestuia, cantitatea de deseuri de cauciuc generata anual se ridica la circa 50.000 de tone, iar industria cimentului poate procesa atat acest volum, cat si cantitatea existenta in acest moment in depozite.
La nivelul anului trecut au fost procesate aproximativ 10.000 de tone de cauciucuri uzate. Totodata, producatorii de ciment ar putea prelucra o parte a deseurilor municipale, reprezentand cel mult 30% din total, cu conditia ca acestea sa fie sortate corespunzator.
Ionut Purica, reprezentant al MAPPM, a declarat ca principala problema este schimbarea mentalitatii populatiei care trebuie sa priveasca deseurile nu ca pe "simple gunoaie", ci ca resurse reciclabile care pot fi foarte usor folosite in industria energetica si nu numai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.