Pentru a "imbogati" PIB-ul national cu un dolar, Romania cheltuieste resurse de petrol de peste o tona, in timp ce state precum Albania sau Macedonia nu consuma mai mult de jumatate de tona de petrol. Eficienta energetica a Romaniei este insa mai mar
Pentru a "imbogati" PIB-ul national cu un dolar, Romania cheltuieste resurse de petrol de peste o tona, in timp ce state precum Albania sau Macedonia nu consuma mai mult de jumatate de tona de petrol. Eficienta energetica a Romaniei este insa mai mare decat a Bulgariei, care, pentru a "castiga" un dolar, consuma circa 1,5 tone de petrol, sau a Ucrainei, care utilizeaza peste 3,5 tone. La polul opus se situeaza statele central-europene Croatia, Slovenia, Ungaria, care produc un dolar cu doar jumatate de tona de petrol. O solutie pentru reducerea costurilor cu energia o reprezinta centralele ecologice de cogenerare (producere simultana de energie electrica si termica).
Fondul Romano-American pentru Investitii, prin Societatea pentru Energie - Generare si Servicii (SE-GES), va aloca 15 milioane de euro pentru implementarea la nivel national a unor centrale ecologice de cogenerare. Prima faza a programului este sprijinita cu 11 milioane de euro de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si reprezinta primul pas catre construirea unui sistem national de generare distribuita a energiei electrice. Acest sistem va fi conectat direct catre client, nemaifiind necesara conectarea la reteaua nationala de transmisie si distributie a energiei. Etapa a doua a programului va necesita o investitie de 150 de milioane de euro.
Prima centrala de acest fel a fost pusa in functiune in Bucuresti, la compania farmaceutica Sicomed, in urma unei investitii de aproximativ 1,3 milioane de euro. Noua instalatie ofera o eficienta "ANRE sprijina promovarea tehnologiilor eficiente si curate pentru producerea energiei electrice si termice. De asemenea, e interesata de sporirea numarului de furnizori de servicii energetice, ca si de realizarea de noi investitii in sectorul furnizarii energiei", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Nicolae Opris.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.