Colegiul Farmacistilor din Romania cere Ministerului Sanatatii sa respecte datele prevazute in memorandumul din iunie privind plata datoriilor, altfel vor fi pusi in situatia de a sista vanzarile de medicamente si cer autoritatilor sa spuna adevarul
Colegiul Farmacistilor din Romania cere Ministerului Sanatatii sa respecte datele prevazute in memorandumul din iunie privind plata datoriilor, altfel vor fi pusi in situatia de a sista vanzarile de medicamente si cer autoritatilor sa spuna adevarul privind conditiile prevazute in contract.
Potrivit memorandumului, "toate arieratele nedecontate (..) vor fi platite pana cel mai tarziu 31 ianuarie 2006, in urmatoarele conditii: orice furnizor va putea decide sa suporte o reducere de 6,5 la suta din partea sa de arierate nedecontate, in schimbul beneficiului primirii platii acestora pana la 31 iulie 2005, cu conditia ca valoarea totala a acestora sa nu depasesca 20 la suta din totalul arieratelor nedecontate".
Acest document, semnat in luna iunie cu Guvernul Romaniei, a prevazut masuri concrete de deblocare a situatiei de criza din sistem, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, Dumitru Lupuleasa, presedintele CMF.
Aproape 10 puncte din memorandum au fost incalcate, primul fiind chiar termenul limita de 31 ianuarie 2006, pentru plata datoriilor, care a fost decalat in 2008, a mai spus Lupuleasa.
In plus, nu a fost platit, la 31 iulie 2005, asa cum s-a stabilit in memorandum, 20 la suta din volumul total al datoriilor, iar diminuarea adaosurilor comerciale nu a fost facuta simultan cu acceptarea de casele de asigurari de sanatate a documentelor pentru plata datoriilor si cu emiterea de catre stat a garantiilor de plata a creantelor. Colegiul Farmacistilor din Romania cere respectarea termenului de 16 septembrie pentru acordarea unei garantii ferme privind plata arieratelor pe 2004-2005, iar negocierile privind amendarea memorandumului sa nu depasesca data de 20 septembrie, pentru ca nu va fi acceptata plata intregii datorii mai tarziu de 31 ianuarie 2006, a mai spus Lupuleasa.
Ordinul ministrului privind modificarea adaosului comercial poate intra in vigoare simultan cu achitarea arieratelor si nu mai devreme.
Mai mult, farmacistii vor reducerea cotei TVA la medicamente, iar modificarea adaosului comercial la farmacii sa vizeze doar produsele achizitionate ulterior intrarii in vigoare a ordinului de ministru si nu pentru stocul deja existent.
"Este inadmisibil sa ni se ceara sa modificam cota adaosului comercial la stocul achizitionat deja, intrucat Legea contabilitatii nu permite acest lucru'', a mai spus Lupuleasa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.