La sfarsitul saptamanii trecute, guvernatorul BNR atentiona piata valutara ca leul si-a luat prea mult avant, sugerand ca aprecierea leului nu ar trebui sa depaseasca nivelul anual al inflatiei. Insa euro a scazut de la inceputul anului cu aproape 13
La sfarsitul saptamanii trecute, guvernatorul BNR atentiona piata valutara ca leul si-a luat prea mult avant, sugerand ca aprecierea leului nu ar trebui sa depaseasca nivelul anual al inflatiei. Insa euro a scazut de la inceputul anului cu aproape 13,5%, in timp ce rata inflatiei a crescut de la inceputul anului cu 5,2%, iar la nivel anualizat ea este de 8,9%. Pe de alta parte economia nu tine pasul cu galopul leului, productia industriala din iulie fiind cu 7,7% mai redusa decat cea din iulie 2004, valoare care reprezinta cea mai mare scadere din ultimii patru ani. In consecinta, guvernatorul BNR a punctat la sfarsitul saptamanii trecute, spunand ca "aprecierea pe termen lung, in termeni nominali, mi se pare o aberatie de proportii si chiar periculoasa". Euroizarea economiei romanesti poate crea riscuri mari pentru perioada urmatoare, avand in vedere cresterea creditului in valuta. La randul lor bancile nu se grabesc sa scada dobanzile la credite in lei, chiar daca pe piata exista cel putin echivalentul in lei a 2,5 miliarde euro care nu-si gasesc debuseul, avand in vedere ca BNR nu mai trage depozite la una sau trei luni, oferind doar o dobanda over night de 4%. Pe de alta parte, aprecierea prea mare a leului mareste riscul adancirii deficitului de cont si comercial, chiar daca rezerva valutara a BNR va depasi 18 miliarde de euro la sfarsitul acestei luni. Pe de alta parte, scaderea dobanzilor la depozitele populatiei sub inflatie, creeaza riscul inflamarii consumului, iar aprecierea leului ar grabi cresterea importurilor. De aceea, BNR a revenit ieri, pentru a doua zi consecutiv, in piata valutara, cumparand valuta pentru a mentine cursul euro in apropierea nivelului de 3,5 lei. Interventia a avut dimensiuni mai reduse decat cea de luni, cand banca centrala a cumparat circa 100 milioane de euro. Interventia a fost realizata in mai multe etape.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.