Presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, l-a "sfatuit", ieri, pe ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, sa rezolve, in termen de o luna, doua dintre problemele prioritare pentru exportatori.
Este vorba despre ca

Presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, l-a "sfatuit", ieri, pe ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, sa rezolve, in termen de o luna, doua dintre problemele prioritare pentru exportatori.
Este vorba despre capitalizarea Eximbank si identificarea a trei domenii, reprezentative pentru exportul romanesc, carora sa le asigure crearea unui brand puternic. "Ma angajez, in numele partidului pe care il conduc, sa rezolvam cele doua probleme cat putem de repede, intr-o luna de zile sau nu mai tarziu de sfarsitul anului. In caz contrar, voi hotari ca reprezentantul PC in cabinetul Tariceanu sa fie retras", a declarat Voiculescu.
Primele doua masuri trebuie rezolvate intr-o luna de zile, in paralel urmand a se elabora o politica anti-dumping.

Presedintele PC critica strategia omului sau de la MEC

Presedintele PC a criticat forma actuala a strategiei pentru export, elaborata de Ministerul Economiei cu parteneri privati, afirmand ca, "din motive care imi scapa, SNE are un capitol lipsa - de masuri pe termen scurt. Aceasta strategie e mai mult decat nimic, dar nu raspunde la problemele importante, cu care exportatorii se confrunta azi si maine", a declarat Dan Voiculescu.Potrivit acestuia, SNE nu raspunde la problemele create de cursul valutar, decapitalizarea Eximbank si importurile la pret de dumping.
"Nu cunoastem inca, la ora actuala, care sunt primele trei-patru sectoare prioritare la export. Fara a le sti, nu putem progresa. Vom fi o colonie economica care va consuma si vom imprumuta pentru a plati", a declarat Voiculescu.

Test pentru Guvern

Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, a propus un test pentru actuala guvernare.
"Nu este prima strategie de export. Au fost elaborate trei strategii pana acum, toate cu finantare europeana. Cum se schimba Guvernul, hai sa mai cheltuim niste bani. Ca sa dovedeasca Guvernul ca are puterea si dorinta sa faca aceasta strategie aplicabila, propun primul test pentru Putere - sa rezolve trei teme", a declarat Ionescu.
Cele trei teme sunt: capitalizarea Eximbank, subventionarea cu 50-60 la suta din costuri a domeniilor care sunt competitive la export si vor sa-si faca un brand si elaborarea unei politici anti-dumping.
Capitalul social al Eximbank, de 40 de milioane de euro, este prea mic pentru nevoile exportatorilor romani, astfel incat marirea capitalui social al acesteia este absolut necesara. Potrivit ministrului Seres, banii necesari - 1.000 de miliarde de lei - vor fi luati din bugetul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. In ceea ce priveste problema branding-ului, Seres a declarat ca s-ar limita la "acele produse care au facut dovada competitivitatii pe piata externa, au facut cunoscuta Romania prin ponderea in exporturile romanesti".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.