Minunile votului electronic continua sa se produca in Senat. Desi senatorii nu-s in sala, cateodata ei reusesc sa apara "prezenti" pe tabela de vot. Metoda e aceeasi in noua locatie ca si in cea precedenta: o mana binevoitoare introduce cartela "abse
Minunile votului electronic continua sa se produca in Senat. Desi senatorii nu-s in sala, cateodata ei reusesc sa apara "prezenti" pe tabela de vot. Metoda e aceeasi in noua locatie ca si in cea precedenta: o mana binevoitoare introduce cartela "absentului", care apare, printr-o minune a tehnicii, "prezent". Ieri, figura s-a repetat, numai ca "mana" de imprumut a fost prinsa in flagrant de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Dupa ce a strigat de trei ori in microfoane ca incep lucrarile plenului, doar-doar alesii ies din sedintele de grup sau parasesc cafeluta binemeritata de dupa alergatura pentru deschiderea anului scolar, Vacaroiu l-a surprins pe unul dintre angajatii grupului parlamentar al Aliantei PNL-PD ca introducea discret cartelele senatorilor Puterii in locasul lor, taman bine ca acestia sa apara din neant pe tabela electronica drept aflati regulamentar in sala de plen. Numai ca Vacaroiu i-a taiat elanul angajatului, punandu-l sa scoata cartelutele, fiindca "acestea se baga in aparatul de vot numai de catre posesor. Va rog frumos sa scoateti cartelele din aparat, se vor numara doar senatorii prezenti". Astfel, presedintele Senatului s-a trezit ca de pe tabela care indica in jur de 70 de absenti si 60 prezenti, proportia s-a schimbat radical, adica s-a ajuns la 80 de absenti si 54 prezenti. in final, cartelele "plimbarete" au ajuns in mana senatorilor-proprietari de drept, prezenta finala la lucrari fiind de 95 din totalul de 137.
Prezenta parlamentarilor este foarte importanta. Listele cu prezenta se aduna in fiecare zi si de la sedintele de plen, si de la cele ale comisiilor, se strang de catre chestorul insarcinat sa tina evidenta si, daca este cazul, se ajunge chiar la sanctiune financiara la adresa parlamentarilor care au absente nemotivate. Alesii primesc diurna pentru participarea la sedinte. Daca apar ca absenti, raman fara bani. Listele de prezenta devin importante si in momentul in care este necesar cvorumul de sedinta, care este de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, fara de care nu se pot vota legile organice.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.