Coruptia ramane unul dintre principalele obstacole in calea integrarii Romaniei. Potrivit Transparency International Romania, filiala a unei puternice si influente organizatii neguvernamentale internationale, stagnarea reformelor in domeniul prevenir
Coruptia ramane unul dintre principalele obstacole in calea integrarii Romaniei. Potrivit Transparency International Romania, filiala a unei puternice si influente organizatii neguvernamentale internationale, stagnarea reformelor in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei reprezinta un obstacol important pentru integrarea europeana la 1 ianuarie 2007.
Potrivit unui comunicat difuzat ieri, organizatia considera ca modificarile legislative in domeniul sanctionarii actelor de coruptie nu sunt suficiente si solicita Guvernului sa urgenteze adoptarea legii privind Agentia Nationala de Integritate, institutie care ar completa cadrul institutional de prevenire si combatere a coruptiei si ar acoperi un vid institutional si normativ in aplicarea legislatiei privind conflictele de interese, situatiile de incompatibilitate si control al averilor.
"Adoptarea reglementarii privind Agentia Nationala de Integritate ar arata ca Romania isi va rezolva ultima restanta majora de ordin legislativ si institutional cuprinsa in calendarul de aderare si ar demonstra ca este timpul rezultatelor in aplicarea legilor existente, privind prevenirea si combaterea coruptiei", se evidentiaza in comunicatul citat. Pe de alta parte, TI Romania ia act cu satisfactie de modificarea adusa Legii78/2000 si introducerea procedurii legale a testelor de integritate, instrument de descoperire si sanctionare a faptelor de coruptie folosit cu succes in toate sistemele de drept europene si care ofera garantia respectarii drepturilor omului in concordanta cu interesul public de diminuare a coruptiei.
Organizatia mai afirma ca in prezent sunt create suficiente instrumente pentru combaterea penala a coruptiei, autoritatile trebuind sa isi concentreze eforturile pe aplicarea legislatiei existente si pe cresterea capacitatii administrative a Ministerului Public de a combate coruptia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.