Pretul gazelor din productia interna ar putea ajunge la preturi comparabile cu cele din import, iar in 2006 acestea ar putea creste cu pana la 40- 50 la suta, a declarat, ieri, cu ocazia unui seminar, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementar
Pretul gazelor din productia interna ar putea ajunge la preturi comparabile cu cele din import, iar in 2006 acestea ar putea creste cu pana la 40- 50 la suta, a declarat, ieri, cu ocazia unui seminar, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, Stefan Cosmeanu.
"Preturile gazelor naturale in 2006 ar putea inregistra o crestere comparabila cu cea din 2005, deci de 40-50 la suta, iar o mare parte a consumatorilor casnici sa-si restranga consumul sau sa renunte la acesta si consumatorii industriali sa se reorienteze", a afirmat Cosmeanu.
Sursele de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului intern au fost asigurate, in 2004 si in primele doua trimestre din 2005, din productia interna in proportie de 60 la suta, si de circa 40 la suta din Federatia Rusa, unica sursa de import, in acest moment.
Potrivit afirmatiilor lui Cosmeanu, in 2004, pretul de import al gazului a fost de 150 dolari/1.000 metri cubi, iar cel din productia interna a fost de 60 dolari/ 1.000 metri cubi. In 2005, pretul de import este de 224 dolari, iar cel din productia interna este de 90 dolari.
"In prezent, avem accesat un program pentru ajutoarele de incalzire la cote noi, in functie de venitul minim garantat, precum si de acordarea de centrale termice si arzatoare, dar si solutii pentru reducerea pierderilor la cladirile consumatorilor casnici", a precizat Cosmeanu.
Gradul de deschidere a pietei romanesti a gazelor naturale este de circa 50 la suta, un numar de 130 agenti economici fiind declarati eligibili. Volumul de gaze naturale tranzactionat pe aceasta piata este estimat in prezent la 9,15 miliarde metri cubi. Pana la 1 iulie 2006, gradul de deschidere al pietei de gaze va trebui sa fie de 75 la suta, a precizat Cosmeanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.