pasiunea lui de a aduna obiecte de antichitate. Vasile Lupu spune ca avea 15 ani cand a descoperit la bunica o iconita de bronz, pe care a curatat-o cu o foarfeca, pana a stricat-o, dar o pastreaza si astazi pentru ca este foarte frumoasa si foarte v
pasiunea lui de a aduna obiecte de antichitate. Vasile Lupu spune ca avea 15 ani cand a descoperit la bunica o iconita de bronz, pe care a curatat-o cu o foarfeca, pana a stricat-o, dar o pastreaza si astazi pentru ca este foarte frumoasa si foarte veche. Abia student a studiat obiectele de arta si cum se reconditioneaza pentru ca prinsese pasiunea colectiilor. A strans de la bunici, din mostenirile strabunicilor, de la tot felul de batrani si din targuri zeci de obiecte vechi. "Nu cred ca valoarea lor adunata ajunge la 10.000 euro. Nu cumpar niciodata de la magazinele de amanet pentru ca eu cred foarte tare ca acele obiecte sunt incarcate de povestea trista si necazul proprietarilor. Am vazut obiecte care mi-au placut mult, dar nu le-am cumparat pentru ca am simtit ca au incarcatura negativa. Dar pentru cele pe care le doresc, negociez la sange", spune demnitarul de la paduri.
Acum are zeci de obiecte vechi, cel mai nou fiind din cel de-al doilea razboi mondial. Piesa de rezistenta are vechime atestata de peste 1900 ani, un palos de mana, cu teaca originala din lemn de tei. "in 1978 Muzeul de Istorie din Brasov a confirmat vechimea palosului. in 1877 a fost putin modificat, dar teaca este cea din vremea lui Decebal", spune Lupu. in colectia sa, secretarul de stat mai are samovare din Kiev, de la 1812, un clopot pe care scrie clar "1848", o icoana din Ucraina, de la 1700, un hanger turcesc, un document de pana in 1750 din vremea lui Cantemir Voda, sfesnice, ceasuri, ochelari, portelanuri din Asia sau din vremea marilor imparati europeni, lampadare, tacamuri etc.
"Niciodata nu am vandut vreun obiect, imi place sa le am in preajma. Se intampla, daca am dubluri, sa dau la schimb. Odata am dat un televizor pentru un lampadar boieresc. Prietenii imi cunosc pasiunea si am primit odata o tava din vremea lui Brancoveanu", mai spune Vasile Lupu.
Pasiunile lui nu se opresc aici: el deseneaza si e din cand in cand si grafician. in mod curios, el si gateste si se mandreste ca stie sa faca tort. "Am facut si sarmale, dar nu a semanat nici una cu alta". A improvizat tot felul de salate si a facut si combinatii nedorite.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.