Mai mult de doua treimi dintre romani ar dori ca la viitoarele alegeri parlamentare sa se introduca votul uninominal. Alianta isi pastreaza in continuare electoratul din mediul urban, in timp ce electoratul din mediul rural ramane fidel PSD.
P
Mai mult de doua treimi dintre romani ar dori ca la viitoarele alegeri parlamentare sa se introduca votul uninominal. Alianta isi pastreaza in continuare electoratul din mediul urban, in timp ce electoratul din mediul rural ramane fidel PSD.
Potrivit unui sondaj realizat de Insomar in perioada 30 august-5 septembrie, 67,2 la suta dintre romani opteaza pentru votul uninominal, in timp ce numai 18 procente raman fideli votului unei liste de candidati propuse de un partid. Studiul Insomar arata ca tema introducerii votului uninominal "a revenit insistent in discursul recent al Opozitiei", insa opinia exprimata in favoarea acestuia este una majoritara.
Potrivit analizei Insomar, principalele formatiuni politice, Alianta D.A. si PSD, au o structura a electoratului foarte diferita, puternic asociata cu variabile precum nivelul de instructie, varsta si mediul de rezidenta. Alianta D.A. este votata intr-o mai mare masura de alegatorii din mediul urban, de tineri si de persoanele cu studii superioare, in timp ce PSD de cei din mediul rural, mai putin educati si mai in varsta. Alianta D.A. intrunea la inceputul anului 56,5 la suta din intentiile de vot, in luna mai a anului acesta a inregistrat cea mai scazuta cota - 48,5 la suta, pentru ca in prezent sa se situeze la 49,1 la suta, releva cercetarea Insomar. PSD beneficia in februarie de 28,6 procente din intentiile de vot, cea mai semnificativa crestere inregistrand-o in luna mai - 35,3 la suta, pentru ca la inceputul lunii septembrie sa fie cotat cu 28,8 la suta.
Un alt subiect a fost cel al alegerilor anticipate. Aproape jumatate dintre romani, 41 la suta, nu sunt de acord cu organizarea de anticipate, in timp ce 19 procente sunt partial impotriva acestei masuri. Cercetarea Insomar a fost realizata folosind metoda sondajului de opinie pe baza de chestionar administrat la domiciliul intervievatilor, pe un esantion de 1.383 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.