caminele de batrani pot fi o solutie. Dosarele pentru internarea in caminele de batrani se depun la directiile de asistenta sociala, pe raza carora domiciliaza persoana in cauza. in aceste institutii se pot interna persoanele care au implinit va
caminele de batrani pot fi o solutie. Dosarele pentru internarea in caminele de batrani se depun la directiile de asistenta sociala, pe raza carora domiciliaza persoana in cauza. in aceste institutii se pot interna persoanele care au implinit varsta de pensionare stabilita de lege, fie ca beneficiaza de pensie sau de ajutor social. Internarea se poate face pe o perioada limitata sau permanent. Potrivit legii, criteriile de prioritate pentru accesul in camine sunt urmatoarele:
* persoana varstnica necesita ingrijire medicala permanenta deosebita, care nu poate fi asigurata la domiciliu;
* nu se poate gospodari singura;
* nu are locuinta si nu realizeaza venituri proprii;
* este lipsita de sustinatorii legali sau ei nu-si pot indeplini obligatiile datorita starii de sanatate sau situatiei economice si a sarcinilor familiale. Iata actele pe care trebuie sa le contina dosarul de solicitare a unui loc intr-un camin de batrani:
* cerere pentru ingrijire in camin;
* fisa de evaluare medico-sociala;
* copii dupa actele de stare civila;
* declaratie privind lipsa sustinatorilor legali, dupa caz;
* acte doveditoare privind venitul;
* talonul de pensie;
* dupa caz, declaratie pe proprie raspundere, la notar, ca nu realizeaza venituri Persoanele cu venituri proprii platesc lunar o contributie de intretinere, stabilita pe baza costului mediu lunar de intretinere. Contributia se stabileste de conducerea caminului, in functie de gradul de dependenta al persoanei ingrijite, de veniturile ei si dupa caz, de ale sustinatorilor legali. Obligatia privind plata contributiei lunare de intretinere se stabileste printr-un angajament de plata.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.