Incepand de azi, Fasia Gaza nu se mai afla sub ocupatia trupelor israeliene. Dupa ce colonistii au fost evacuati la sfarsitul lunii trecute, a venit randul militarilor, care au inceput operatiunile de retragere ieri-noapte, in urma deciziei Cabin
Incepand de azi, Fasia Gaza nu se mai afla sub ocupatia trupelor israeliene.

Dupa ce colonistii au fost evacuati la sfarsitul lunii trecute, a venit randul militarilor, care au inceput operatiunile de retragere ieri-noapte, in urma deciziei Cabinetului israelian. Membrii Executivului au mai decis ca sinagogile din fostele colonii din regiune sa nu fie demolate, masura ce grabeste cu 24 de ore plecarea soldatilor din teritoriile ocupate de 38 de ani. Trupele israeliene, imbarcate la bordul autovehiculelor blindate, asteptau ieri semnalul plecarii. Momentul este asteptat cu sufletul
la gura si de palestinieni, care stau adunati cu sutele
in fostele colonii pentru a fi martori ""pe viu"" la mult-dorita plecare.
TRANSFER. Din momentul in care si cel din urma militar israelian va parasi Gaza, administrarea zonei, inclusiv la nivel de securitate, trece in mainile Autoritatii Palestiniene. O ceremonie care sa marcheze in mod formal transferul de autoritate a fost anulata in urma unei divergente de ultim moment intre cele doua parti. Israelul a anuntat ca, cel putin in urmatoarele luni, va mentine controlul asupra zonei de frontiera intre Gaza si Egipt, pentru ca nu are incredere totala in capacitatea palestinienilor de a preveni introducerea de armament in teritoriu. Vestea a produs indignarea palestinienilor, care sustin ca, in aceste conditii, nu se poate vorbi despre incheierea ocupatiei israeliene in Fasia Gaza.
SIMBOLURI. Un alt motiv de preocupare este decizia Cabinetului israelian de a nu demola sinagogile ramase in fostele colonii. Membrii Guvernului au urmat recomandarea ministrului Apararii, Shaoul Mofaz, care coordoneaza planul de retragere. Palestinienii au avertizat ca era mai bine daca israelienii isi demolau singuri sinagogile, intrucat ei nu pot garanta pentru integritatea lacaselor de cult.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.