Romania se plaseaza in categoria medie, pe locul 64, in clasamentul realizat pe baza indicelui dezvoltarii umane, ce combina o serie de criterii printre care venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si standardele de educatie. Raportul dezvoltar
Romania se plaseaza in categoria medie, pe locul 64, in clasamentul realizat pe baza indicelui dezvoltarii umane, ce combina o serie de criterii printre care venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si standardele de educatie. Raportul dezvoltarii umane, dat publicitatii de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), are la baza datele statistice din anul 2003, din 177 de tari. Indicele calculat pentru Romania a fost de 0,792 puncte, in crestere fata de nivelul din anul 2000, de 0,773 puncte. Speranta de viata la nastere este de 71,3 ani, iar produsul intern brut pe locuitor (in functie de paritatea puterii de cumparare) se cifreaza la 7.277 dolari. Rata de alfabetizare a fost, in 2003, de 97,3 la suta iar rata de scolarizare a ajuns la 72 la suta. Indicele de dezvoltare umana (IDU) a fost calculat ca medie a indicilor calculati pe trei segmente de baza ale dezvoltarii umane - durata vietii, educatie si standard de viata. Durata vietii este cuantificata prin speranta de viata la nastere, iar nivelul de educatie este masurat prin rata de alfabetizare (cu o pondere de doua treimi) si rata de scolarizare (o treime). Produsul intern brut pe locuitor este utilizat pentru masurarea standardului de viata din fiecare tara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.