Pompierii militari sarbatoresc astazi "Ziua Nationala a Pompierilor din Romania", ocazie cu care vor fi depuse mai multe coroane de flori in memoria celor cazuti la datore, in data de 13 septembrie 1848, in batalia din Dealul Spirii. Ceremoniile vor
Pompierii militari sarbatoresc astazi "Ziua Nationala a Pompierilor din Romania", ocazie cu care vor fi depuse mai multe coroane de flori in memoria celor cazuti la datore, in data de 13 septembrie 1848, in batalia din Dealul Spirii. Ceremoniile vor incepe la orele 10.00, in fata Monumentului Eroilor Pompierilor din Calea 13 Septembrie, acolo unde va avea loc de altfel si traditionala parada a pompierilor militari bucuresteni.
Generalul de brigada Aurel Udor, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti a tinut sa precizeze ca pompierii militari bucuresteni cinstesc in fiecare an memoria inaintasilor prin slujbe de comemorare si ceremonii ce se desfasoara la mormantul capitanului Pavel Zaganescu, conducatorul celor 50 de eroi cazuti in batalia de la Dealul Spirii, ce a avut loc in urma cu 157 de ani.
Peste 160 de pompieri au infruntat, intr-o batalie sangeroasa, trupele otomane venite sa zdrobeasca Revolutia din 1848. La 12 ani de la lupta din Dealul Spirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat o lege pentru recompensarea luptatorilor din 13 septembrie si a instituit prima medalie militara romaneasca "Pro virtute militari". Incepand cu 1901, data la care a fost dezvelit Monumentul Pompierilor, eroii din Dealul Spirii au fost omagiati anual prin ceremonii religioase si militare. Din 1953, 13 septembrie a fost decretata "Ziua Nationala a Pompierilor din Romania".
Bilant pe noua luni
In alta ordine de idei, pompierii militari au prezentat si bilantul activitatii lor in primelor noua luni ale anului 2005.
Astfel, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" al Municipiului Bucuresti au reusit sa stinga peste 900 de incendii.
De asemenea, au fost salvati 114 oameni (101 adulti si 13 copii), dar si bunuri in valoare de aproape 400 de miliarde de lei vechi. Principalele cauze ale incendiilor izbucnite pe parcursul acestui an au fost flacara deschisa, jarul, tigarile lasate aprinse, scurt-circuitele sau efectul termic. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.