La ora actuala, in Romania, multi dintre barbatii de peste 60 de ani cu adenom de prostata renunta la tratament din cauza costului ridicat al medicamentelor. Adenomul de prostata consta in tulburari de urinare si apare, indeosebi, la barbatii cu vars
La ora actuala, in Romania, multi dintre barbatii de peste 60 de ani cu adenom de prostata renunta la tratament din cauza costului ridicat al medicamentelor. Adenomul de prostata consta in tulburari de urinare si apare, indeosebi, la barbatii cu varste de peste 60 de ani. Tratamentul medicamentos este extrem de important, pentru a nu se ajunge la interventii chirurgicale. O data cu inceperea tratamentului, barbatul cu adenom de prostata incepe sa urineze mai usor, iar vezica urinara, asa cum este si normal, se goleste complet. In cazul in care pacientul intrerupe sau nu urmeaza deloc tratamentul prescris de urolog, ''problemele'' revin sau se accentueaza.
Barbatul urineaza, mai ales pe parcursul noptii, ''putin si des, din cauza ca vezica urinara nu se goleste complet''. In unele situatii, daca nu este urmat tratamentul, se poate ajunge la insuficienta renala: ''Se blocheaza urinarea si pacientul nu mai poate elimina lichidul din vezica urinara''. Prin urmare, pacientul trebuie internat in spital, unde, pentru o perioada de timp, i se pune sonda urinara. Mai mult, se poate ajunge la operatia de adenom de prostata. ''Astfel de cazuri sunt mai rare, insa, in conditiile in care pacientii din Romania aflati in prima etapa a afectiunii renunta la medicamente din cauza lipsei banilor, aceste operatii se vor inmulti.
Medicamentele pentru tratarea adenomului de prostata nu sunt gratuite, ci doar compensate cu procentele stiute. Medicamentele sunt scumpe, astfel ca, lunar, un barbat cu adenom de prostata, chiar daca are reteta compensata, mai trebuie sa scoata din buzunar peste un milion de lei.
Pensionarii, indeosebi, nu-si pot permite aceste costuri si renunta la tratament'', ne-a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu. Acesta a precizat ca, in Romania, un sfert dintre barbatii de peste 60 de ani sufera de adenom de prostata, iar dintre acestia jumatate renunta la tratament.
''Comisia de Urologie din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) a propus Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca macar medicamentele cu eficacitate foarte mare sa fie trecute pe lista cu medicamente gratuite. Propunerea noastra nu a fost deocamdata agreata'', a adaugat prof. dr. Ioanel Sinescu, copresedinte al Comisiei de Urologie din cadrul MS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.