Cu regret observam ca in situatie de criza, primul ministru Calin Popescu Tariceanu este total depasit, semanand confuzie in jurul lui. A demonstrat cu prisosinta acest fapt atunci cand s-a incurcat in anticipate, dand senzatia, poate fara voia domni
Cu regret observam ca in situatie de criza, primul ministru Calin Popescu Tariceanu este total depasit, semanand confuzie in jurul lui. A demonstrat cu prisosinta acest fapt atunci cand s-a incurcat in anticipate, dand senzatia, poate fara voia domniei sale, ca este jucat cu sforicele trase de presedintele Basescu. Joaca cu demisiile in serie si tot atatea razgandiri nu au facut altceva decat sa-i faca pe oamenii simpli, si nu numai pe ei, sa zambeasca amar. La Maracineni, de parca podul acela luat de viitura ar fi o maiastra ctitorie a Palatului Victoria sau a Cotrocenilor, "istoricii" avand dubii, premierul devenise subiectul de bascalie al presedintelui. O alta regretabila balba, ce a dat realmente peste cap intreg mediul de afaceri, a fost chestiunea TVA-ului marit. Intr-o astfel de situatie, cum este cea a economiei romanesti, nu te poti juca cu vorbele. Premierul nu a oferit, in nici o situatie o explicatie plauzibila. Nici cand a spus ca mareste TVA, nici cand a spus ca nici nu se pune problema. Norocul a venit dinspre finantistul Vladescu care a explicat, pe baza de date si proiectii, cum sta treaba fiscala in Romania si de ce este nevoie, macar acum dupa noua luni de guvernare, sa fie definita o strategie fiscala clara. Totusi, Calin Popescu Tariceanu a mai tinut sa iasa la rampa. Gratuit, am spune. Domnia sa a declarat senin ca daca strategia fiscala, care abia se incropeste nu va aduce mai multi bani la buget, cresterea TVA va fi inevitabila.
In problema petroliera premierul s-a autodepasit. Fara a tine cont de experienta tarilor europene, in situatii de criza a carburantilor cand cresterea preturilor pune in pericol intreg sistemul economic, dereglandu-l, domnul Tariceanu expediaza la cos varianta scaderii temporare a accizei dand o explicatie hilara.
"Daca micsoram taxele, ne cumpara benzina strainii" - spune dintr-o suflare seful executivului. Probabil, un consilier personal avea informatia ca divizii de autovehicule ale Uniunii Europene marsaluiesc spre vama Nadlac. Sau, tot probabil, un raport al unui serviciu anume subliniaza aparitia unor miscari ciudate in satul de contrabandisti Pescari, la granita sarba.
Si iata din nou presedintele Basescu, fara nici un efort, nici macar de logica, ii ia fata premierului Tariceanu, cerand Consiliului Concurentei sa se autosesizeze si sa deschida o investigatie la producatorii si distribuitorii de carburanti. Fata de premier, presedintele a lovit exact unde trebuie pentru ca stie foarte bine datele problemei din industria petroliera, cunoaste chestiunea contractului de redeventa pentru exploatarea titeiului, stie despre circuitul benzinei prin reteaua de distribuitori "profesionisti", cum mai stie care sunt problemele cu incasarea accizelor aplicate carburantilor, accize pe care, desi nu le incaseaza cu lunile, premierul refuza sa le scada temporar. Asa ca nu ne ramane decat sa fim vigilenti si sa raportam orice masina suspecta aflata prin preajma benzinariilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.