Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) sustine modificarea Codului Penal in ceea ce priveste libertatea de exprimare si considera ca prevederile adoptate de Guvern in acest sens reprezinta un pas important pentru dezvoltarea presei din
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) sustine modificarea Codului Penal in ceea ce priveste libertatea de exprimare si considera ca prevederile adoptate de Guvern in acest sens reprezinta un pas important pentru dezvoltarea presei din Romania. "Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca prevederile adoptate de Guvern pentru modificarea Codului Penal in chestiuni care privesc libertatea de exprimare reprezinta un important pas inainte in directia dezvoltarii presei din Romania", se arata intr-un comunicat al Clubului Roman de Presa. "Unele din articolele pentru care se propune abrogarea fac referire la infractiuni care, prin caracterul lor interpretabil, pot fi utilizate ca amenintare la adresa dreptului la opinie. Astfel de infractiuni sunt cele privind defaimarea tarii sau a natiunii sau cea referitoare la comunicarea de informatii false", sustine in acelasi comunicat CRP.
Protejarea jurnalistilor
In ceea ce priveste dezincriminarea insultei si calomniei, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de presa a precizat ca sustine aceasta modificare ca masura de protejare a jurnalistilor in fata amenintarilor cu proces penal pentru materialele publicate. "Cel mai discutat articol din Codul Penal in legatura cu libera exercitare a meseriei de jurnalist este, fara indoiala, cel despre calomnie. CRP considera ca aceasta reprezinta o grava abatere de la normele deontologice ale profesiei de natura sa compromita, cand se petrece in mod repetat, intreaga breasla.
Totusi, avand in vedere situatia actuala, atat din cadrul presei, cat mai ales din justitia romana, Consiliul de Onoare al CRP a decis sa sustina dezincriminarea insultei si calomniei, ca masura de protejare a jurnalistilor in fata amenintarilor cu proces penal pentru materialele publicate", se mentioneaza in comunicatul CRP.
In acelasi timp Consiliul de Onoare al CRP isi "reafirma angajamentul pentru analizarea cu atentie a tuturor sesizarilor privind membrii acestei organizatii in chestiuni care privesc incalcarea normelor jurnalistice asa cum sunt ele prevazute de Codul Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, si sanctionarea tuturor abaterilor".
In acest sens, CRP considera ca "analiza profesionala poate reprezenta o solutie pentru imbunatatirea in continuare a calitatii presei romanesti, fara a fi necesar apelul la instanta". (G. TARATA)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.