Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca prevederile adoptate de Guvern pentru modificarea Codului penal in chestiuni care privesc libertatea de exprimare reprezinta un important pas inainte in directia dezvoltarii presei din Roman
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca prevederile adoptate de Guvern pentru modificarea Codului penal in chestiuni care privesc libertatea de exprimare reprezinta un important pas inainte in directia dezvoltarii presei din Romania.
Unele din articolele pentru care se propune abrogarea fac referire la infractiuni care, prin caracterul lor interpretabil, pot fi utilizate ca amenintare la adresa dreptului la opinie. Astfel de infractiuni sunt cele privind defaimarea tarii sau a natiunii sau cea referitoare la comunicarea de informatii false.
Cel mai discutat articol din Codul penal in legatura cu libera exercitare a meseriei de jurnalist este, fara indoiala, cel despre calomnie. CRP considera ca aceasta reprezinta o grava abatere de la normele deontologice ale profesiei de natura sa compromita, cand se petrece in mod repetat, intreaga breasla. Totusi, avand in vedere situatia actuala, atat din cadrul presei, cat mai ales din Justitia romana, Consiliul de Onoare al CRP a decis sa sustina dezincriminarea insultei si calomniei, ca masura de protejare a jurnalistilor in fata amenintarilor cu proces penal pentru materialele publicate.
Consiliul de Onoare al CRP reafirma angajamentul pentru analizarea cu atentie a tuturor sesizarilor privind membrii acestei organizatii in chestiuni care privesc incalcarea normelor jurnalistice asa cum sunt ele prevazute de Codul Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, si sanctionarea tuturor abaterilor. Consideram ca analiza profesionala poate reprezenta o solutie pentru imbunatatirea in continuare a calitatii presei romanesti, fara a fi necesar apelul la instanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.