Banca Nationala a Romaniei (BNR) ramane ferma pe pozitii. Credite in valuta vor mai da probabil doar cateva banci. Reglementarile noi vor fi publicate in Monitorul Oficial in cateva zile. Vestea buna: vom avea dobanzi mici la lei. Din datele fina
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ramane ferma pe pozitii. Credite in valuta vor mai da probabil doar cateva banci.

Reglementarile noi vor fi publicate in Monitorul Oficial in cateva zile. Vestea buna: vom avea dobanzi mici la lei. Din datele financiare pentru primul semestru, dintre primele cinci banci in functie de soldul creditelor neguvernamentale doar o singura banca, BCR, mai poate acorda credite in valuta, in cazul stabilirii unui plafon de 300% din fondurile proprii. La un nivel de 250%, pe care intentiona initial BNR sa-l impuna, chiar si BCR avea o marja foarte redusa de manevra. CEC va fi cea mai avantajata institutie de credit, intrucat pana acum statutul bancii nu-i permitea sa realizeze plasamente in valuta.
Dupa spusele guvernatorului BNR, nici nu am avea de ce sa plangem prea mult disparitia creditului in valuta.
NORME BNR. Dobanzile la creditele in lei vor inregistra o ""cadere puternica pana la sfarsitul acestui an"", in urma aplicarii normelor prudentiale pentru imprumuturile in valuta si a intrarii pe un nou palier al inflatiei, cel de 5%, prognozat pentru 2006, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Un alt avantaj al creditului in valuta, faptul ca leul se va intari, nu va mai fi nici el la fel de important pentru imprumuturile pe termen scurt. Guvernatorul bancii centrale vede ca nerealista o intarire in continuare a monedei nationale, intrucat ""substanta leului si castigurile de productivitate nu mai sustin o astfel de tendinta"". (Adrian Mihai)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.