EDUCATIA COSTA In ultima vreme, copiii saraci abandoneaza scoala pentru ca parintii lor nu-i mai pot intretine. Parintii ar trebui sa-si vanda casa pentru a le oferi copiilor cele necesare studiului. Cati copii se pierd din cauza saraciei si a

EDUCATIA COSTA

In ultima vreme, copiii saraci abandoneaza scoala pentru ca parintii lor nu-i mai pot intretine. Parintii ar trebui sa-si vanda casa pentru a le oferi copiilor cele necesare studiului.

Cati copii se pierd din cauza saraciei si a nepasarii? Unii nu mai vin la scoala din clasa a VII-a si au absente multe dintr-a VI-a. Unii nu mai au timp sa ajunga la ore fiindca trebuie sa mearga la munca. Ar vrea saracii parinti sa-i dea la scoala, dar n-au bani de caiete si nici de haine, de bani pentru renovarea scolii sau a clasei ce sa mai spunem. Constienti, copiii spun ca oricum nu vor sa mai mearga la scoala, fiindca nu le aduce nici un avantaj si nici nu le intretine gospodaria.

SARACIE MARE. Zeci de copii sunt nevoiti sa munceasca pentru a-si ajuta parintii. Copii care nu plang niciodata si care se roaga pentru parintii lor. Copii maturizati inainte de vreme, copii care stiu mai degraba cum sa faca o munca mult prea grea pentru varsta lor decat cum sa se joace. In urma inundatiilor catastrofale de anul acesta, visul de a merge la scoala va fi unul cu adevarat imposibil. Familii nenumarate nu au cu ce sa supravietuiasca, iar copiii lor nu vor putea sa mearga la scoala.

UN VIS GREU DE IMPLINIT. Atat 41% din barbati, cat si femei cheltuiesc intre 10% si 25% lunar pentru educatia copiilor lor, 34% din respondentii de sex masculin cheltuiesc intre 25% si 50%, la fel si 21% dintre respondente. In ultimul an scolar, 70% dintre barbati au confirmat ca au dat bani pentru renovarea scolii/clasei, la fel si 63% dintre femei. 36% dintre cei care au studii sub liceu cheltuiesc pentru educatia copiilor lor intre 10% si 25%, 66% din ei au confirmat ca au dat bani pentru renovarea clasei sau a scolii. 40% din cei cu liceu cheltuiesc intre 10% si 25% pentru educatie si 65% au dat bani pentru renovari. 27% din cei de la oras cheltuiesc intre 25% si 50% pentru educatia copiilor lor si 64% din ei au dat bani pentru renovarea clasei.

NEPASARE. Sunt elevi care incearca sa se sinucida deoarece li s-a interzis sa mai mearga la scoala. Sunt parinti care nu au nici un ban in afara de alocatiile copiilor. Cazul unora dintre ei a atras atentia persoanelor binevoitoare, care i-au ajutat cu cele necesare pentru scoala. Dar la cati copii sunt in aceasta situatie se vor gasi tot atatea persoane binevoitoare?! De ce trebuie ca un copil sa se maturizeze atat de repede doar pentru ca vrea sa invete? Cauzele cele mai frecvente ale abandonului scolar sunt situatia financiara precara si problemele familiale. Principala cauza este devalorizarea interesului pentru scoala atat din partea familiei, cat si a copilului. A doua cauza este saracia. O familie, in mediul rural, traieste mai ales din ceea ce produce pamantul propriu, practicand o agricultura de subzistenta. Prea putini copii din mediul rural mai ajung sa termine liceul, de facultate nu se mai poate vorbi. O alta cauza este nepasarea parintilor fata de evolutia scolara a elevilor, coplesiti fiind de munca din gospodarie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.