RETETE CU ADRESA Cu cat patrundem mai adanc in trecut, spre inceputurile civilizatiei umane, ne dam seama ca sarea este evaluata ca fiind unul dintre cele mai pretioase produse. La unele popoare primitive asiatice si africane era un obiect de s

RETETE CU ADRESA

Cu cat patrundem mai adanc in trecut, spre inceputurile civilizatiei umane, ne dam seama ca sarea este evaluata ca fiind unul dintre cele mai pretioase produse. La unele popoare primitive asiatice si africane era un obiect de schimb si de plata. In China remuneratia se facea in ""turte de sare"", obicei care a supravietuit pana in secolul al XX-lea in Mongolia si Tibet. In Malaiezia si Sumatra bastinasii nu foloseau banii, o zi de munca fiind platita cu 200 grame de sare. In desertul Sahara beduinii incheie si astazi ""legamantul sarii"", actul fiind pecetluit cu o bucata de paine, presarata cu sare, in gura celuilalt. Negrii pangwe isi cumpara sotia pentru 13 vase pline cu sare.

INDEMNURI. Intr-una din scrierile datand din Evul Mediu, oamenii sunt sfatuiti: ""Intotdeauna sa ai pe masa ta condimentul - sarea, care anihileaza otrava si face mancarea sa aiba gust. Daca mancarea e nesarata, carnea nu are nici o aroma, dar atentie, prea multa sare slabeste vazul si strica puterea barbatului"".
Insasi viata provine din mediul marin, sarat. Asa se explica dependenta organismului uman de sare. Pentru metabolism, functionarea sistemului nervos si a lichidului digestiv, sarea este absolut indispensabila. Acum 2.400 de ani, Hippocrate a descris actiunea apei marii asupra unor boli. Inca de atunci se utiliza saramura, rece sau incalzita, la bai si inhalari, tratand boli ale pielii, reumatisme, alergii, boli ginecologice si boli sciatice.
Saramura are calitati curative asupra picioarelor obosite, cu edeme si dermatoze, asupra circulatiei arteriale periferice si asupra distoniei neurovegetative.

ETIMOLOGIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.