aprovizionarea se face acum din zone mai indepartate. "Majorarea succesiva a carburantilor si estimarea de crestere in continuare va avea o influenta certa asupra tuturor preturilor. Sunt deja zone in tara unde s-au scumpit alimentele cu 5-6%, iar tr
aprovizionarea se face acum din zone mai indepartate. "Majorarea succesiva a carburantilor si estimarea de crestere in continuare va avea o influenta certa asupra tuturor preturilor. Sunt deja zone in tara unde s-au scumpit alimentele cu 5-6%, iar transportatorii ne-au avertizat ca vor sa dubleze taxele. Automat, pretul final va creste cu 5-8 procente la legume, fructe, produse agro-alimentare. Crescatorii de animale vor fi nevoiti sa aduca furaje de la distante mari. Toti agricultorii sunt afectati", ne-a declarat stefan Nicolae, presedintele Agrostar. Aurel Popescu, de la patronatul din panificatie Rompan, confirma iminenta scumpirii painii cu 5%", in urmatoarele doua saptamani.
Cresterea cu 1.600 lei a pretului benzinei in numai doua zile va determina deopotriva si scumpirea mezelurilor si a carnii, iar producatorii si procesatorii isi fac calcule "disperate" pentru a mentine cat mai accesibil preturile. "Combustibilul in sine nu are o pondere mare in pretul produselor din carne, dar transportul va determina o scumpire dramatica, pe care nu o vom putea suporta. Preturile cele mai mari vor fi in magazine, in special cele mici. Din experienta, apreciez ca transportatorii si micii comercianti vor sari calul, vor profita si vor incerca sa majoreze preturile cu pana la 20%", spune Sorin Minea, presedintele patronatului din domeniu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.