Ar fi primul roman care si-ar pune la bataie experienta si dragostea de mare pentru a incerca o asemenea expeditie. "Circumterra 2005" e proiectul la care viseaza de ani de zile si pe care il considera deja "copilul lui". Pregatirea e foarte migaloas
Ar fi primul roman care si-ar pune la bataie experienta si dragostea de mare pentru a incerca o asemenea expeditie. "Circumterra 2005" e proiectul la care viseaza de ani de zile si pe care il considera deja "copilul lui". Pregatirea e foarte migaloasa, iar efortul financiar - considerabil.
"Totul costa in jur de 140.000 de euro, numai barca ajungand la 70.000 de euro. Initial, stabilisem ca voi folosi o barca facuta de un prieten de-al meu, dar m-am decis sa cumpar o barca noua. Cum am reusit sa strang acesti bani? O parte am pus eu, o mare parte au venit din donatii si sponsorizari. inca nu am toata suma necesara, dar sper ca se va rezolva in curand. E foarte important sa plec acum, la sfarsitul lunii septembrie, ca sa prind primavara-vara in emisfera sudica", ne-a explicat Sorin Drugan.
Temerarul navigator, acum in varsta de 50 de ani, are in sange de mai bine de 25 de ani "microbul" marii. Din 1978 incoace, a "batut" marile cum putini romani au facut-o. si-a dat toate examenele de certificare in domeniu, pentru conducerea ambarcatiunilor. Puse cap la cap, croazierele pe care le-a facut in tot acest timp inseamna doi ani petrecuti numai pe mare si peste 12.000 de mile marine strabatute (adica circa 22.000 de kilometri).
"Aproape ca nu-mi mai gasesc locul pe uscat. si noaptea visez barci. Marea face din tine un om complet. Te invata sa fii indemanatic, sa-ti pastrezi forma fizica, sa prevezi situatiile viitoare, sa iei rapid decizii si sa inveti din experientele prin care ai trecut", spune Sorin.
S-a gandit, evident, si la proviziile pe care trebuie sa le ia cu el. Calculele trebuie sa fie foarte exacte, pentru ca pe tot parcursul calatoriei nu va face nici o escala. "Singura oprire va fi in portul Las Palmas (Gran Canaria). Acolo voi si sigila motorul, pentru ca asa cer regulile acestui gen de expeditie. Voi avea nevoie cam de o tona si jumatate de apa de baut, inca vreo 700 de litri de apa pentru spalat, vreo 360 de kilograme de conserve. Voi mai lua faina, pentru ca imi fac singur paine sau turte pe barca si grau, pe care il pun la incoltit".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.