Proiectul de modificare si completare a Codului penal, adoptat de Guvern in sedinta de ieri, cuprinde modificari importante in privinta infractiunilor care, prin continutul lor constitutiv, ar putea reprezenta o ingerinta a statului in exercitarea li
Proiectul de modificare si completare a Codului penal, adoptat de Guvern in sedinta de ieri, cuprinde modificari importante in privinta infractiunilor care, prin continutul lor constitutiv, ar putea reprezenta o ingerinta a statului in exercitarea libertatii de exprimare. Astfel, a fost propusa dezincriminarea insultei si calomniei si a altor infractiuni care aduc atingere libertatii de exprimare. Totodata, a fost facuta o evaluare a infractiunilor care, prin continutul lor constitutiv, ar putea reprezenta o ingerinta a statului in exercitarea libertatii de exprimare. In materia infractiunilor contra demnitatii, proiectul propune dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie, pentru a asigura exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea aplicarii unei sanctiuni penale care, in orice sistem de drept, reprezinta cea mai aspra sanctiune juridica.
Sub imperiul unei amenintari permanente cu o sanctiune penala, libertatea de exprimare este afectata in mod semnificativ, intrucat impune persoanei o atitudine de autocenzura, care ar trebui determinata doar de ratiuni etice, nu de teama unei pedepse penale. In cazul exercitarii abuzive a libertatii de exprimare, persoana lezata are posibilitatea sa obtina pe cale civila repararea prejudiciului suferit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.