Saptamana trecuta, valoarea totala a tranzactiilor inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de sub 100 mil. RON, mai exact 92,4 mil. RON, in scadere cu 11 procente fata de saptamana anterioara, media zilnica fiind de 18,4 mil. RON.

Saptamana trecuta, valoarea totala a tranzactiilor inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de sub 100 mil. RON, mai exact 92,4 mil. RON, in scadere cu 11 procente fata de saptamana anterioara, media zilnica fiind de 18,4 mil. RON.
Ponderea tranzactiilor inregistrata cu societatile din sectorul petrolier a crescut pe fondul transferurilor ridicate cu actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare. Tranzactiile din piata obligatiunilor au fost in crestere fata de saptamana precedenta, valoarea insumata a acestora de 1,05 milioane RON, reprezentand aproximativ 1 la suta din totalul tranzactiilor Bursei, majoritatea schimburilor fiind facute cu obligatiunile BRD-Groupe Société Générale. Vineri s-au mai inregistrat tranzactii si cu obligatiunile Raiffeisen Bank, la pretul de 100,05 RON.
Cresteri s-au inregistrat si in cazul indicilor bursieri. Astfel, indicele BET a crescut cu 4%, un aport semnificativ avand Rompetrol Rafinare Constanta si SNP Petrom. Indicele BET-Compozit a crescut cu 3,65%. Indicele BET-FI a inregistrat o crestere de aproape 5%. Indice ROTX, listat la Bursa din Viena care reflecta evolutia celor mai puternice 6 companii de la BVB: BRD, TLV, RRC, SNP, IMP si TBM a inregistrat o crestere de 3,52%.
Saptamana trecuta s-au inregistrat, in continuare, tranzactii deal destul de frecvente, insa valoarea lor a mai scazut, doar doi emitenti facand obiectul transferurilor din acest segment de piata: SIF 5 Oltenia si Impact SA. Valoarea insumata a acestor schimburi a fost de 2,69 milioane de RON aproape 3% din totalul tranzactiilor cu actiuni. In cazul SIF Oltenia au fost transferate 1,45 mililoane de actiuni pe piata deal, la un minim de 1,5700 RON/actiune (29.08.2005) si un maxim de 1,6600 RON/actiune (02.09.2005).

SIF-urile revin pe crestere

Ponderea in totalul tranzactiilor a SIF-urilor a crescut catre nivelul de 47,3%, tendinta fiind de usoara crestere, cu o apreciere saptamanala de 4,89% a indicelui BET-FI. Volumele nu sunt convingatoare, de aceea evolutia pe termen scurt a celor cinci SIF-uri este inca incerta. O contributie la cresterea de aceasta saptamana a societatilor de investitii financiare a avut-o si anuntarea valorii potentiale la care ar putea fi vanduta Banca Comerciala Romana. Trebuie, insa, amintit faptul ca termenul de privatizare a fost decalat pana la data de 17 octombrie. Cel mai mare randament l-au adus actiunile SIF Muntenia (SIF4), a caror crestere saptamanala a depasit 7 puncte procentuale.

Petrom sustine lichiditatea Bursei

Petrom s-a mentinut cel mai lichid emitent al saptamanii analizate. Cu o pondere in totalul schimburilor de 23,7%, Petrom a fost cel mai cautat titlu de la Bursa, evolutiile petrolului pe piata internationala readucand interesul pe acest sector si la Bursa de la Bucuresti. Astfel, cu o evolutie constanta crescatoare Petrom s-a apreciat de la un minim saptamanal de 0,436 RON la un maxim saptamanal de 0,460 RON/titlu, cresterea saptamanala fiind de 6,32%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin