De ieri, pretul benzinei a mai depasit inca o bariera psihologica: 1,033 euro/litru. OMV-Petrom a scumpit din nou carburantii cu 700 lei pe litru, iar benzinarii nu exclud ca pana la sfarsitul anului benzina sa ajunga chiar si la 2 dolari (56.000 de

De ieri, pretul benzinei a mai depasit inca o bariera psihologica: 1,033 euro/litru. OMV-Petrom a scumpit din nou carburantii cu 700 lei pe litru, iar benzinarii nu exclud ca pana la sfarsitul anului benzina sa ajunga chiar si la 2 dolari (56.000 de lei).
Efectele crizei de petrol din intreaga lume, precum si dezastrul produs saptamana trecuta de uraganul Katrina in Statele Unite incep sa se faca tot mai simtite si in Romania. Pornind de la faptul ca, de la inceputul anului si pana in prezent, pretul titeiului a crescut cu mai bine de 30%, reprezentantii firmelor din Asociatia Benzinarilor Particulari (ABP) anticipeaza ca, pana la sfarsitul anului, benzina ar putea ajunge la 2 dolari (56.000 de lei).
"Asa cum evolueaza piata internationala, la ritmul actual, barilul va depasi 80 de dolari pana la sfarsitul anului. In aceste conditii, benzina la pompa va urca la doi dolari pe litru", a anuntat presedintele ABP, Ion Tache.
Ion Lixandru, director Itiaspet - firma de transport marfa: "Chestiunea scumpirii carburantilor are doua fatete: o data cand se modifica pretul in lei crescator la pompa si pe de alta parte atunci cand euro sau dolarul pierd. Daca Ministerul Finantelor nu va lua o decizie cu privire la valoarea accizelor din combustibil, se vor produce mutatii functionale sociale care sunt dependente de un consum mare de energie. Cu alte cuvinte, produsele care sunt transportate zilnic vor suferi majorari de preturi".
Presedintele Rompan, Aurel Popescu, ne-a declarat ca daca majorarile sunt substantiale, acestea vor fi prinse in pretul painii. "Nu mai e de glumit. In ultimele doua saptamani majorarile au fost de 10%, ceea ce reprezinta o influenta. Catre sfarsitul acestei saptamani vom afla care este cuantumul influentei si daca va creste pretul painii. Pentru faptul ca in Romania pretul unui litru de benzina a ajuns sa fie mai scump decat in UE nu e de vina doar piata mondiala. De vina sunt si cei care au negociat contractul de vanzare a Petrom".
Marius Cristescu, reprezentantul firmei de transport CETA General, considera ca aceasta noua majorare nu va afecta serios societatile de transport. "Vom scoate mai multi bani din buzunare, dar transporturile vor fi rentabile. Se poate chiar dubla si tot mai e rentabil. In pretul produsului nu conteaza cel mai mult transportul. Pentru clientii finali, pretul de transport nu reprezinta o mare pierdere", afirma Cristescu. Secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara: "Costurile din productia alimentara vor creste din cauza cheltuielilor de transport. E evident ca va exista o influenta in lant, iar in final cei care vor resimti aceste majorari vor fi cetatenii de rand".

Benzina mai scumpa ca in UE

In urma scumpirilor succesive din acest an, benzina romaneasca bate, deja, pretul celei din UE.
Benzina ECO Premium se va comercializa cu 36.300 lei/litru; Premium fara plumb, cu 36.000 lei/litru; Top Premium 99+, cu 39,400 lei/litru; Super Euro Diesel, cu 34.000, iar Euro Diesel, cu 33.200 lei/litru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.