Politica agresiva a BNR, care doreste tintirea inflatiei dar si un echilibru care sa nu sugrume exportatorii, a linistit speculatiile bancilor sau fondurilor straine.
Cu o rezerva valutara totala de aproape 18 miliarde euro, banca centrala es
Politica agresiva a BNR, care doreste tintirea inflatiei dar si un echilibru care sa nu sugrume exportatorii, a linistit speculatiile bancilor sau fondurilor straine.
Cu o rezerva valutara totala de aproape 18 miliarde euro, banca centrala este pregatita pentru eventuale incercari de depreciere a leului. Luna trecuta euro a inregistrat fluctuatii semnificative, de 20 bani (2.000 lei vechi), datorita interventiilor BNR, care a considerat ca un curs de 3,4 lei este prea mic pentru o economie cu multe dezechilibre.
Cumpararile facute de banca centrala au adus cotatiile euro peste 3,6 lei, dupa care a urmat o perioada de temporizare si de asezare a cursului in dreptul unui nou prag, cel de 3,5 lei.
Pentru urmatoare perioada este de asteptat ca euro sa fluctueze intre 3,48 si 3,55 lei, pragul de 3,5 lei putandu-se mentine pentru mai multe saptamani. Chiar daca in piata valutara continua sa se manifeste un excedent mare de valuta, produs atat de romanii care muncesc in strainatate cat si de investitiile directe sau indirecte in economie, la care se adauga fondurile speculative.
"BNR a calmat tendintele speculative ale bancilor sau fondurilor de afara, pragul de 3,5 lei putandu-se mentine pentru o buna bucata de timp, crede un broker sibian.
O astfel de valoare poate multumi exportatorii, care s-au infruntat si cu nivelul de 3,4 lei. Cum dolarul a scazut pe pietele internationale si nu pare a-si reveni prea curand, a fost rezolvata si problema importurilor de combustibili".
Distrugerile provocate de uraganul Katrina, la care s-au adaugat cresterea pretului la titei si posibilitatea ca Rezerva Federala sa incetineasca ritmul de majorare a dobanzilor americane, datorita deteriorarii economiei de peste Ocean, au reprezentat tot atatea motive de depreciere rapida a dolarului, euro reusind vineri sa se apropie de pragul de 1,26 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.