Chiar daca va puteti mandri cu o dantura sanatoasa, este bine sa mergeti la un control stomatologic o data la sase luni. De asemenea, se recomanda ca o data pe an sa va faceti detartraj. Cum trebuie sa ne ingrijim dantura, dar si in ce situatii un di
Chiar daca va puteti mandri cu o dantura sanatoasa, este bine sa mergeti la un control stomatologic o data la sase luni. De asemenea, se recomanda ca o data pe an sa va faceti detartraj. Cum trebuie sa ne ingrijim dantura, dar si in ce situatii un dinte sau o masea cu probleme nu mai pot fi salvate, am aflat de la Garbis Kehaiyan, medic stomatolog. "Atata timp cat la un dinte se mai poate pune o plomba sau o coroana poate fi recuperat. Conditia e sa se faca o obturatie de canal corecta. Cat despre implant, acesta trebuie facut de un implantolog sau un chirurg buco-maxilo-facial, pentru a avea garantia ca e executat de o persoana cu pregatirea necesara. Persoanele cu varste intre 30 si 35 de ani, perfect sanatoase, raspund cel mai bine la implant. Acesta se poate face, insa, si la persoane in varsta, in situatii exceptionale. Exista cazuri in care implantul nu e posibil: daca osul a fost pierdut din cauza unei parodontopatii (paradontoze) sau daca pacientul are o boala de sistem, ca diabet, hepatita sau SIDA. E important de stiut ca o coroana se pune la sase luni de la implant", ne-a spus medicul stomatolog Garbis Kehaiyan. Iata si cateva preturi: extractie-intre 40 lei noi si 100 lei; obturatie coronara (plomba)-intre 60 lei si 120 lei; detartraj-intre 5 lei si 10 lei pentru un dinte; coroana-intre 30 de euro si 100 de euro; obturatie de canal-intre 60 lei si 120 lei.

Un rol important il are igiena bucala

"Un periaj de doua ori pe zi, dimineata si seara e obligatoriu. E foarte important sa se faca si un periaj al gingiilor, asta deoarece daca raman bacterii se creeaza un mediu anaerob si acestea pot actiona mai ales noaptea. Ca adjuvant al periajului e si apa de gura, indicata a fi utilizata si la serviciu, dupa mese, deoarece contine substante bactericide. Aceasta nu tine insa loc periajului. Trebuie stiut si ca periajul in exces, de patru-cinci ori pe zi, dauneaza danturii deoarece abrazeaza dintii. Ata dentara e foarte buna dupa periaj, deoarece majoritatea cariilor pleaca dintre dinti, iar ata scoate bacteriile de acolo", ne-a spus doctorul Garbis Kehaiyan.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.