Cine n-a auzit de Jean? In Colentina, in tiganie, toata lumea il stia. Jean era un tigan la vreo treizeci de ani, sasiu si cu o mana mai scurta. Fuma Carpati, doua-trei pachete pe zi, iar cand se imbata isi batea sistematic femeile. Femeile, pentru c
Cine n-a auzit de Jean? In Colentina, in tiganie, toata lumea il stia. Jean era un tigan la vreo treizeci de ani, sasiu si cu o mana mai scurta. Fuma Carpati, doua-trei pachete pe zi, iar cand se imbata isi batea sistematic femeile. Femeile, pentru ca Jean era un fel de Don Juan al cartierului. Sofica, Vasilica si poate altele de care nu-mi mai aduc aminte munceau pe branci ziua ca sa-i fie neveste noaptea. Or fi fost si altii, sigur, mai frumosi si mai destepti decat el, dar nici una nu-l lasa. De ce? D-aia! Povestea lui Jean s-a sfarsit trist. A murit inainte de a implini patruzeci de ani. De TBC in puscarie. Pana in ultimul moment, femeile lui l-au vizitat, ducandu-i pachete de Carpati. L-au jelit si l-au ingropat cu fanfara. Ca era si el un suflet bun...
Au trecut de atunci vreo douazeci de ani. Romanii au trecut la tigari mai fine si vor sa se integreze in Europa. O Europa pe care o privesc cu oarecare invidie, dar care n-are ce pierde, cred ei, daca ne adopta. Si-or omori germanii sau francezii timpul mai mult pe la serviciu, or vorbi mai frumos si poate or fi chiar mai inteligenti decat noi. Dar si romanii stiu sa iubesca mai frumos. Si, la urma urmei, sunt si mai descurcareti. Niciodata nu subestimeaza efectul unei mici "atentii".
Altfel spus, acestea sunt concluziile unui studiu sociologic, dat publicitatii in urma cu doua zile.
Romania celor 1.001 de romani intervievati ofera toate motivele sa devii eurosceptic. Lenes, dezorganizat, necinstit, indiferent si agresiv, este tiparul romanului cu veleitati europene, vazut prin propriii ochi. Dincolo de gardul sau, parca si casele sunt mai frumoase, si pasarile canta altfel, si iarba creste mai grasa. Este drept, ca de putin timp, cerul s-a mai luminat, dar poate iese soarele de-a binelea cand s-o deschide poarta vecinului. Pana atunci ramane cu... nevoile si neamul sau. N-ar putea sa fie increzut vreodata.
Daca povestea lui Jean n-are nici un fel de legatura cu Uniunea Europeana, va ramane doar o poveste. Si ma incapatanez sa cred ca si concluziile studiului amintit sunt tot o poveste*.
Asta macar ca nu voi putea niciodata sa contest spusele lui Petre Tutea: "Sunt roman si ca roman ma socot buricul pamantului. Ca daca n-as fi roman, n-as fi nimic. Nu ma pot imagina francez, englez, german. Adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam. Sunt roman prin vocatie".

*Poate ar trebui sa ne aducem, macar din cand in cand, aminte de cei foarte multi carora prezentatoarele TV le rostesc rareori numele: olimpici, oameni de cultura, de stiinta si altii pe care istoria nu-i uita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.