Fluctuatiile de curs ale euro si dolarului s-au mentinut si in ultimele zile din august, chiar daca BNR nu a mai fost prezenta in piata valutara.
Ea a intervenit insa la jumatatea lunii, cand cotatiile euro incepusera sa coboare sub pragul de
Fluctuatiile de curs ale euro si dolarului s-au mentinut si in ultimele zile din august, chiar daca BNR nu a mai fost prezenta in piata valutara.
Ea a intervenit insa la jumatatea lunii, cand cotatiile euro incepusera sa coboare sub pragul de 3,4 lei. Cumpararile, estimate la 0,8 - 1 miliard euro, au readus euro aproape de 3,6 lei, dupa care leul a reinceput sa creasca, dealerii declarand ca piata inregistreaza intrari mari de valuta, care imping cotatiile in jos.
Ieri, cursul monedei unice a urcat de la 3,5005 la 3,5111 lei. "In piata au existat doua miscari de pendul", explica evolutia cursului un dealer. "Cotatiile au fluctuat intre un minim de 3,5010 si un maxim de 3,5210 lei. Probabil ca au fost unele miscari realizate de fondurile speculative, fara volume mari, care au retras saptamana trecuta din piata circa 100 milioane euro" Dolarul a urcat de la 2,8683 la 2,8750 lei, beneficiind de evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale, care a fluctuat intre 1,2201 si 1,2231 dolari, in timp ce pretul unciei de aur a coborat aproape de 430 dolari. Masa monetara in sens larg (M2) a fost la sfarsitul lui iulie de 74.080 milioane lei, se arata intr-un comunicat al BNR. Fata de iunie, aceasta s-a diminuat cu 0,2% (-1,2% in termeni reali), iar in raport cu iulie 2004, masa monetara a inregistrat o crestere de 41,1% (29,1% in termeni reali). Astfel, se explica scaderea de proportii a dobanzilor interbancare, care se afla deja la limita sau chiar sub a nivelului inflatiei asteptat pentru acest an, 8,5%. La aceste sume se adauga leii injectati in piata de BNR in cursul acestei luni, in cadrul interventiilor sale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.