1 Septembrie 2005de Stefan Rãdeanu

Lectura de 2 minute

Incercand sa deslusesti declaratiile contradictorii din ultima perioada devine cat se poate de clar. Guvernul se confrunta si cu o criza de ordin bugetar ceea ce demonstreaza ca proiectiile fiscale initiale dau rezultate cu minus. Asa ca fiecare memb
Incercand sa deslusesti declaratiile contradictorii din ultima perioada devine cat se poate de clar. Guvernul se confrunta si cu o criza de ordin bugetar ceea ce demonstreaza ca proiectiile fiscale initiale dau rezultate cu minus. Asa ca fiecare membru al Guvernului, separat, in propriul birou, de parca la sedintele de Guvern se discuta doar despre starea vremii sau Podul de la Maracineni, a inceput sa faca proiectii bugetare. Acelasi lucru l-au facut si colegii din partidele aliantei. Ce a iesit? Nimic altceva decat un absurd puzzle de solutii fiscale din care nimeni nu mai intelege nimic. Circul cu marirea TVA a bagat in ceata tot sistemul economic. Daca ar fi vorba doar despre divergente de doctrine economico-politice atunci disputa PNL-PD-PC-UDMR s-ar explica inadvertentele, intr-o mica masura, deoarece exista un program de guvernare comun. Insa cand reprezentantii la varf ai partidului ce detine portofoliul Finantelor se trezesc sa vorbeasca intre ei in limbi diferite, inseamna ca exista o problema serioasa. Sa recapitulam. Initial premierul anunta ca majorarea TVA este inevitabila, ca apoi sa revina asupra declaratiilor. La putin timp insp, vicepresedintele liberal Radu Rusanu aduce in discutie cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata, apreciind ca aceasta este o certitudine. In acelasi timp, PNL anunta, printr-un comunicat, ca la nivelul partidului, dar si al Guvernului nu s-a luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului. Ca sa fie ceata si mai deasa, marti, ministrul Bogdan Olteanu, a desavarsit opera colegilor sai declarand: "In cazul largirii bazei de impozitare a aparut o neintelegere deoarece premierul Tariceanu a propus realizarea acestei masuri prin cresterea numarului de angajati cu 150.000 de persoane". Decriptat ar suna cam asa. Nu vrem sa marim impozitele dar vrem sa colectam cat mai multi bani prin crearea de noi locuri de munca.
Si aici artizanilor acestor hilare strategii fiscale le da cu virgula. Daca tot vor sa creasca numarul locurilor de munca, n-ar trebui sa se gandeasca la TVA, care nu are nici o legatura cu subiectul, ci sa rezolve cea mai acuta problema a angajatorilor si anume diminuarea contributiei la Asigurarile Sociale, cea mai inalta din Europa si care descurajeaza orice investitor sa-si dezvolte afacerea, implicit sa vireze mai multi bani la buget prin intermediul impozitului pe profit. Dar acest subiect pare sa fie tabu la Palatul Victoria. Fara solutii concrete, cu declaratii contradictorii cei care gestioneaza criza fiscala de la Palatul Victoria confirma, din pacate, teoria lui Braudel: "La ora actuala suntem convinsi ca toate modelele de redresare economica ce au fost experimentate nu dau rezultate pana cand criza nu va avea gentiletea sa dispara".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.