In fata pericolului extinderii virusului gripei aviare, autoritatile franceze au anuntat deja primele masuri de protectie.
Ele vizeaza stocurile de medicamente, vaccinuri si protectia pe aeroporturile internationale. Totusi autoritatile sunt d
In fata pericolului extinderii virusului gripei aviare, autoritatile franceze au anuntat deja primele masuri de protectie.
Ele vizeaza stocurile de medicamente, vaccinuri si protectia pe aeroporturile internationale. Totusi autoritatile sunt de parere ca pericolul nu este major deocamdata. Din moment ce exista un risc, trebuie sa fim pregatiti, spunea ministrul francez al Sanatatii, Xavier Bertrand, referindu-se la virusul gripei aviare, care poate ataca Europa. In acest sens, primul-ministru francez, Dominique de Villepin, a decis, la inceputul saptamanii, cresterea rezervelor de medicamente antivirale si de vaccinuri, precum si intarirea dispozitivelor de control sanitar in aeroporturi, pentru a face fata riscului unei epidemii de gripa aviara. MEDICAMENTE. Fara sa dea cifre, autoritatile sustin ca rezervele de medicamente antivirale, de vaccinuri si de mijloace de protectie individuala sunt capabile sa protejeze populatia. Singura cifra precizata este 200 de milioane, reprezentand numarul mastilor de protectie, la inceputul anului 2006. De asemenea, pe aeroporturile internationale, dispozitivele de control sanitare au fost alertate. Acest pachet de masuri de protectie a fost anuntat la reuniunea de la Matignon, de catre premierul francez, Villepin, in prezenta mai multor ministri. Din acest punct de vedere, reuniunea de la Matignon a urmarit imbunatatirea planului existent pentru situatii critice de pandemie, adoptat in 2004, a precizat ministrul Sanatatii, Xavier Bertrand. Concomitent cu anuntarea masurilor de protectie, autoritatile prezente la reuniunea de la Matignon au tinut sa reaminteasca populatiei ca, in prezent, riscul raspandirii in Franta a unei epidemii este redus. VICTIME. Expertii sustin ca virusul poate fi raspandit de pasarile migratoare, dar si de pasagerii care vin din zone cu risc cu avionul. Din 2003, in Asia, virusul gripei aviare H5N1 - transmis deja la om - a provocat decesul a 62 de persoane si a determinat sacrificarea a milioane de pasari. Expuse au fost persoanele care au venit in contact cu pasari infectate, virusul fiind transmis prin secretii respiratorii sau alt gen de secretii de la pasari. Dar cercetatorii se tem de o mutatie a virusului care sa-l faca transmisibil de la om la om, ceea ce ar face posibila declansarea unei epidemii catastrofale. O astfel de mutatie presupune o tulpina cu o structura complet noua, astfel incat vaccinurile produse si administrate ar deveni ineficiente. RECOMANDARI OMS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.